ALU prozori i vrata

Aluminijumski prozori i vrata - osobine materijala

alu stolarija

Glavni material sastava alu prozora i vrata je kao što i sam naziv kaže aluminijum. Aluminijum je plemeti material koji je u industriji nezamenjiv. Odlika aluminijuma je velika čvrstoća i elastičnost, a mala specifična težina. Zbog ovakivih posebnih osobina aluminijum je neizbežan u avio industriji delove od aluminijuma nalazimo i u auto kao i svim ostalim industrijama. U građevinarstvu je aluminijum dosta zastupljen baš preko stolarije. Prozore od aluminijuma polako potiskuju drugi materijali kao sto je PVC ali velike staklene površine kao što su zid zavese ili fasade aluminijumski profile su nezamenjivi. Zahvaljujući svojim osobinama profile od aluminijuma su lagani pogodni za obradu i imaju veliku statičku stabilnost što nam omogućava da kompletne zgrade obložimo staklenom fasadom gde su aluminijumski profile osnov konstrukcije koja nosi staklo.

 

Aluminijumski prozori i vrata - zaštita

Aluminijum nije otporan na koroziju kao i svi metali on oksidira tako da je neophodna površinska zaštita koja se postiže eloksažom ili plastifikacijom. Eloksaža ja kontrolisana oksidacija površine aluminijuma tako da se stvara oksidirani sloj koji štiti profil od dalje oksidacije, moguća je eloksaza profila u nijansi od prirodne boje aluminijuma pa do tamno braon.

 

Plastifikacija je process farbanja profila tako što se elektrostatički nanosi boja u obliku praha koja se posle na visokoj temperature zapeče ovom metodom profili se boje u bilo koju boju po RAL-u. Aluminijumske profile je moguće reciklirati i dobiti iz recikliranog aluminijuma što je veoma bitno za očuvanje životne sredine i prirodnih resursa. Aluminijum kao material je i odličan provodnik što zanači da odlično provodi toploti i hladnoću zato je neophodno napraviti prekid na preseku profila što se radi ubacivanjem plastike i to zovemo termomostom. Prema ovoj podeli imamo aluminijumske profile bez termo mosta (hladne ) i sa trmo mostom (tople).

 

alu prozori i vrata


Firmi koje proizvode aluminijumske profile za prozore ima mnogo. Na našem tržištu su najzastupljenije iz Grčke ALUMIL ETEM i ELVIAL kao i Nemačke SCHUCO. Prozori od ALUMIL profila su dosta česti jer imaju veoma široku paletu profila koji su podeljeni u više serija :

 

  • Sistemi za vrata i prozore bez termičkog mosta
  • M 940 MINI
  • M 9400 SOFTLINE PLUS
  • Sistemi za vrata i prozore sa termičkim mostom
  • M 9650 ALUTHERM LIGHT
  • M 11000 ALUTHERM PLUS
  • M 11500 ALUTHERM SUPER PLUS
  • M 9760 THERMO SECURIT

 

Pored sistema za vrata i prozore ALUMIL ima razvijene klizne sisteme kako bez termo mosta tako i sa termo mostom, fasadne sisteme za sve vrste fasada kao i veliki broj pratećih profila koji nam pružaju neizmerne mogućnosti za kompletiranje stolarije i njeno vizualno i funkcionalno usavršavanje.


Iz serije profila koje proizvodi Grčka kompanija ETEM posebno bi izdvojili sisteme koje možemo da Vam ponudimo i koji se koriste u našim pogonima ROLLPLASTA za proizvodnju stolarije.


ETEM E-45 profil sa termo mostom od koga se dobijaja veoma stabilna konstrukcija za aluminujumski prozori. Prozor je moguće ustakliti sa dvoslojnim ili troslojnim termopanom. Za fukcionisanje prozora odgovoran je okov za pvc WinkHAUS i aluminijum. Boja zavisi od načina zaštite profila i može biti bilo koja po RAL-u ili elokaža.


ETEM E-1000 profil bez termo mostom koji se koristi za izradu vrata i prozora gde je potrebna manja termo izolacija kao i za stolariju koja je u samom objektu pa nema uticaja spoljne temperature. Sa malim dimenzijama profila dobijamo veoma stabilne aluminujumske konstrukcije koje zadovoljavaju osnovne zahteve stolarije. Prozor je moguće ustakliti sa jednostrukim staklom ili sa dvoslojnim termopanom. Fukcionisanje prozora je obezbeđeno putem okova za pvc WinkHAUS i aluminijum. Boja zavisi od načina zaštite profila i može biti bilo koja po RAL-u ili elokaža.


ETEM E-1600 i ETEM E-52 su sistemi pravila konstruisani u pogonima Etem za klizne (šiber) načine otvaranja prozora i vrata. Pogodnost ovih sistema je objašnjen u poglavlju balkonskih vrata, a često se koristi i za zastakljivanje terasa. Sistem E-1600 je bez termo mosta dok je sistem E-52 sa termo mostom . Okiva se specijalno razvijenim okovom za ovaj način otvaranja prozora, a boja zavisi od načina zaštite profila i može biti bilo koja po RAL-u ili elokaža.

poziv