Dodir Njujorka: staklo u enterijeru

30.10.2015  |  Komentari: 0

Stanovi i kuće rađeni u američkom stilu oslikavaju ljubav prema velikim prostorima i predstavljaju idealan spoj jasnih i strogih formi i savremene tehnologije. Jedan od imperativa za polaznu tačku ovakvih projekata jesu staklo u enterijeru i puno svetlosti, nadograđeni belom bojom zidova i nameštaja i manjim detaljima u jarkim bojama.


Staklene stepenice


Staklo u enterijeru se, pored prozora, najpre može naći kao dominantan materijal za izradu stepenica, moderan i u skladu sa hladnijim tonovima ambijenta. Imajte na umu da će stepenice od stakla pravljene u formi odvojenih pravougaonika vizuelno uvećati prostor, te da su ovakvi oblici idealni za povezivanje prostorije na galeriji (najčešće spavaće sobe) ili spratova u dupleksu.

staklo
Kvadratura uopšte ne mora biti velika da bi se staklo u enterijeru tog tipa dobro uklopilo – naprotiv, dovoljni su visoki plafoni da iskoristite svaki centimentar prostora. Sa druge strane, u kućama u kojima ima više mesta, staklene stepenice odlično izgledaju kombinovane sa jednostavnom, belom drvenom ogradom, oštrih linija i bez dodatih ukrasa.

 

Staklena ograda


Ako želite da staklo u enterijeru bude samo jedan veći akcenat kako biste modernizovali prostor, staklena ograda za stepenice ili hodnik na gornjem spratu može biti idealno rešenje. Sprovedite ga sa samo jednim staklenim stubom ili bez držača.


Staklo u enterijeru ne mora nužno biti providno, te razmislite o nekoj atraktivnoj nijansi koja će osvežiti beli, hladni američki stil.

 

Zidovi od stakla


Idealno za pregrađivanje bez vizuelnog umanjenja prostora upravo je staklo u enterijeru u kom je potrebno makar donekle odvojiti prostorije različitih namena. Zato su stakleni zidovi savršen izbor za sve one koji žive u manjim kvadraturama ili ne žele sa smanjuju svoj ambijent.

staklo

Jedan od predloga je, svakako, staklo u enterijeru u kom treba odvojiti trpezariju (i kuhinju) od dnevne sobe. U tom slučaju, idealni predlog je da se staklo nastavi na betonski stub u nekoj upečatljivoj boji, ali tako da ne deli prostor u potpunosti, već da se ostavi taman toliko mesta za prolazak jedne osobe (širine vrata).

 

Na taj način ćestaklo u enterijeru samo vizuelno odvojiti prostorije, bez skraćivanja prostora. 

 

Kako povezati staklo u enterijeru sa ostalim elementima

 

Uz američki stil uklapaju se velike kvadrature, te nemojte misliti da se staklo u enterijeru koristi samo za optičko povećavanje prostora – naprotiv, i tamo gde su dimenzije ogromne, nije naodmet da deluju još veće.

 

Beli nameštaj i hladni detalji od čelika karakterišu njujorške loftove, koji imaju ogromne prozore koje često nije moguće postići u kućama i dupleksima. Zato se staklo u enterijeru ovog stila mora kombinovati kako bi svetlost slobodno prolazila kroz ceo prostor, vizuelno ga čineći još većim.

 

Stoga je uz stepenice i/ili zidove od stakla dobro uklapati detalje od istog materijala. Tako bi čitavo staklo u enterijeru trebalo da komunicira međusobno: na primer, uz staklenu ogradu stepenica u živoj boji na obližnji sto dodajte dve iste takve vaze ili postavite podne svećnjake uz najnižu stepenicu.

 

Uz staklene zidove se dobro kombinuju veće staklene površine. Tako će staklo u enterijeru podrazumevati pregradu između trpezarije i dnevnog boravka, koje prati staklena površina trpezarijskog i klub-stola. Dobro uklopljeno sa belom bojom, staklo će svaki prostor učiniti modernim.

 

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv