Drvena, PVC ili aluminijumska ulazna vrata. Izaberite najbolja vrata za vaš dom

30.05.2019  |  Komentari: 0
Izbor odgovarajućih ulaznih vrata za dom – kuću ili stan, danas je teška odluka, s obzirom da postoji velika ponuda na našem tržištu. Smenjuju se različite boje, dezeni i materijali – od nekadašnje dominantne uloge drveta, prevo polivinil materijala do aluminijuma. Raspon cena i kvaliteta takođe je raznolik.
 
Drvena, PVC i aluminijumska stolarija razlikuju se po mnogobrojnim karakteristikama: od izolacionih svojstava, preko palete boja, izgleda, funkcionalnosti, kvaliteta i na osnovu svega toga i cena. U ovom tekstu dajemo poredbene karakteristike različitih vrsta stolarije.
 
 

Izolaciona svojstva različitih vrsta ulaznih vrata

 
Svaka vrsta stolarije ima određeni nivo izolacionih svojstava. Kada se radi o ulaznim vratima, svakom kupcu je bitno da imaju viši stepen izolacije, jer odvajaju spoljašnjost od njihove privatnosti. Najniži stepen izolacije ima aluminijumska stolarija. Iako sva druga svojstva ima odlična, ovo je manje izraženo, pa jednostavno provodi toplotu i hladnoću. Ovaj nedostatak dopunjen je i poboljšan uvođenjem termoprekida u okvire vrata. Slede zatim drvena vrata, koja imaju dobra izolaciona svojstva. A ipak, na prvom mestu, kao najbolji izolator toplote, hladnoće, zvuka i svih eksternih uticaja jeste PVC stolarija. Samim tim, ima odličnu energetsku efikasnost i sprečava gubitak energije u prostoru.
 

Estetski izgled različitih vrsta ulaznih vrata

 
Kada poredimo estetiku, tu je u odnosu na izolaciju, nešto situacija drugačija. Najmanje dopadljiva i prilagodljiva za ulazna vrata jesu vrata od polivinil materijala. Iako postoji raznolika paleta boja za izradu, najmanje su dopadljiva kupcima. Za razliku od PVC ulaznih vrata, aluminijumska su dosta boljih estetskih karakteristika. Moguće je izraditi vrlo moderna, blindirana i vrata sa specijalnim bravama i kvakama. Ali, i danas su za ulazna vrata broj jedan drvena, jer je najveća mogućnost oblikovanja, uz odličnu izolaciju, dostupne modele i boje koje se nižu u nedogled. 
 
 

Cena različitih vrsta ulaznih vrata

 
Ulazna vrata se razlikuju i prema cenovnim rangovima. Naime, najskuplja ubedljivo su vrata od metala, u ovom slučaju od aluminijuma. Radi se o skupom materijalu izrade, složenijim postupcima i velikoj čvrstini ulaznih vrata. U nešto nižoj ceni moguće je pronaći drvena vrata, u različitim varijantama, modelima, ali i troškovnim rangovima. Ako se za materijal uzme orah, hrast ili kesten, cena sustiže aluminijumska ulazna vrata. Najjeftinija varijanta u pogledu ovog odabira, jesu PVC vrata. Uz relativno dobra svojstva, imaju izrazito nisku cenu, pa se mnogo ljudi odluči upravo za ovu vrstu ulaznih vrata – dostupne su različite boje, modeli, dobra je izolacija, a cena je povoljna. 
 

Čvrstoća i održavanje različitih vrsta ulaznih vrata

 
Kada govorimo o čvrstoći, kao karakteristici kvaliteta, izraženo najnižu čvrstoću imaju PVC vrata. Lakše se krive tokom vremena i manje su trajna, a jednostavno se i obijaju. Za razliku od njih, drvena vrata su čvršća, posebno ako se radi o punom drvetu, što daje znatno viši kvaliet, ali i cenu. I najveću čvrstoću, kao faktor ukupnog kvaliteta, imaju ulazna vrata od aluminijuma. A sa druge strane, ako u vezu sa čvrstoćom dovedemo i jednostavnost održavanja ulaznih vrata, dobijamo nešto drugačiju sliku. Drvena vrata su vrlo teška za održavanje: očekuje se periodično lakiranje, farbanje, podmazivanje, posebno jer jednostavno provode vlagu. Aluminijumska vrata su takođe teža za održavanje, dok su PVC ulazna vrata najjednostavnija za čišćenje, jer izoluju atmosferske uticaje.
 
Kako odabrati najbolja ulazna vrata? Ako vam je presudna cena, onda su pravi izbor za vas PVC vrata. Ako prednost dajete isključivo kvalitetu, uz tradicionalan stil, onda je drvo nepogrešiva odluka. I dalje, ako ipak volite visok kvalitet, bez obzira na cenu, ali uz moderan i dopadljiv stil ulaznih vrata, aluminijum je materijal koji je za vaš dom pun pogodak. Odluka će zavisiti od toga koja karakteristika ulaznih vrata vam je najznačajnija. 
 
U našoj ponudi možete pronaći veliki izbor ulaznih vrata izrađenih po meri i od željenog materijala. Pogledajte ponudu i pozovite za više informacija.

Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv