Energetska efikasnost kao najidealnije rešenje svakog doma

22.07.2022  |  Komentari: 0

energetska efikasnost

 

Potrebno je pronaći idealnu ravnotežu, koja će biti održiva i olakšati život i rad ljudi na svakodnevnom nivou. U takva rešenja spada smanjenje utrošene električne energije kroz različite vidove energetske efikasnosti.

 

Energetska efikasnost se može postići kroz različite načine ulaganja sredstava, a sve u cilju uštede, smanjenja utroška toplotne i svetlosne energije, kao i očuvanja životne sredine u kojoj živimo. Ekološka svest je, takođe, veoma bitna, kako bi se okruženje u kojem živite ili radite prenelo i na vaše potomke. Iz tog razloga, ukoliko ste u fazi adaptacije i renoviranja stambenog i poslovnog prostora ili građevinskih radova vezanih za izgradnju kuće, u daljem tekstu ukazaćemo na načine postizanja odgovarajuće energetske efikasnosti.

Zamena sijalica i bele tehnike – veliki korak za manje račune


Priznaćete da se po pitanju osvetljenja počelo razmišljati tek proteklih godina, kada je utvrđeno da obične sijalice troše skoro deset puta više od štedljivih ili LED sijalica. Možda se čini malim učinkom zamena jedne sijalice, ali kada uzmete u obzir osvetljenje u celoj kući ili stanu, račun za struju na godišnjem nivou će biti poprilično smanjen. Isti slučaj je i sa belom tehnikom bez koje ne možemo. Tu spadaju i mali kućni aparati koji mogu „gutati“ struju, pa se prilikom kupovine i izbora vodite oznakama koje ističu kojoj klasi energetske efikasnosti pripada određeni proizvod. 

Potpuna izolacija prostora za život ili rad kao mera uštede energije


Izolacija prostora u kome boravite bitna je iz više razloga – osim što ćete postići odgovarajuću uštedu električne energije i time smanjiti svoje račune za struju, ona doprinosi i adekvatnom „čuvanju“ hladnoće tokom leta, ali i toplote tokom zime. Izolacija se odnosi prvenstveno na postavljanje fasade na zgradama i kućama i time postizanja adekvatne ušuškanosti objekta. Osim toga, postavljanje podne izolacije, kao i podizanje krova na kući ili njegova popravka ukoliko je to potrebno. 

Proverite svoje instalacije i uvedite ekonomičnije sisteme grejanja


Još jedan vid efikasne uštede energije svodi se na obaveznu proveru instalacije koja je dotrajala i njenu zamenu. Stare instalacije, osim što iz bezbednosnih razloga nisu sigurne, mogu uticati i na povećanu potrošnju, pa ih je potrebno prekontrolisati. 

Grejanje prostorija u kojima boravite je veoma važno pitanje, koje se prirodno nameće u svakom životnu prostoru. Ovo se naročito odnosi na kuće, gde možete uvoditi takve sisteme grejanja koje će vam pružiti višestruke mogućnosti – i uštedu energije, ekonomičnost, ali i očuvanje sredine. Pored peleta i uglja, sve popularnije postaju i solarni paneli i toplotne pumpe, koji koriste prirodne obnovljive resurse, a to automatski znači i veću uštedu. 

Zamena starih prozora i vrata i ulaganje u novu pvc stolariju


Ukoliko planirate na koji način najefikasnije doći do manjih računa za struju, znajte da je jedna od bitnijih mera koju bi trebalo sprovesti upravo provera i zamena dotrajalih prozora i vrata. Stara stolarija ne dihtuje dobro i zimi propušta hladnoću, što automatski umanjuje mogućnost da se vaša kuća ili stan zagreje i zadrži toplotu. Zato bi ih trebalo zameniti novom i to pvc stolarijom. Pvc prozori i vrata predstavljaju najekonomičnije, a ujedno i najefikasnije rešenje, koje doprinosi energetskoj efikasnosti. 

Kako je i estetika bitna, u firmi Format možete pronaći različite modele i dimenzije pvc stolarije, koja će odgovarati potrebama vašeg doma. Za sve informacije možete pozvati na broj 064 8750 097. 

Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv