Izvor prirodne svetlosti – prozori

18.05.2017  |  Komentari: 0

Znamo da je prirodna svetlost jedan od najbitnijih faktora i da je njegovo prisustvo neophodno u održavanju zdravog života. Kada svetlosti ima dovoljno u prostoru utiče na dobro raspoloženje, pruža nam dobru energiju i daje konfor prostoru. Prodor svetlosti u unutrašnjost prostora vrši se putem prozora. Prozori bilo da su veliki ili mali propuštaju svetlost koja utiče na naše dnevne obaveze, razmišljanje i na kvalitet života.

 

sunce-prirodna-svetlost

 

Pri renoviranju i zameni stolarije treba voditi računa na jedan od glavnih zahteva, a to je izgled fasade. Kako je bitno da unutrašnji deo prostora dobije prijatnost boravka u njemu isto tako je bitno da se i spoljašnji pogled na prozor i fasadu uklopi i ne naruši sam izgled zgrade, kuće… Mogućnost izbora boja bilo da je u pitanju PVC stolarija, ALU stolarija ili drvena stolaija daje nam mogućnost da samom objektu ne narušimo izgled, tj. da uklopimo prozor adekvatnom izgledu fasade bilo da je u pitanju boja ili oblik prozora. Mozemo zakljiciti da su najvaznije karakteristike prozora: veličina, proporcija, izgled i boja.

U izgradnji novog prostora bitni su takođe i otvori za prozore i mesto na kojima će biti postavljeni u zavisnosti od namene prostora.
U spavaćoj sobi recimo nije potrebno toliko svetlosti kao u dnevnom boravku. Najmanje svetla dolazi sa severa strane i obično su na toj strani projektovane spavaće sobe, kompjuterski opremljene kancelarije ili radne sobe, radionice, studiji, slikarski ateljei….

Prozori okrenuti ka jugu pružaju najviše sunčeve svetlosti koja je naročito bitna u zimskom periodu. Prozori okrenuti ka istoku su ti koji ujutru primaju najviše sunčeve energije, dok u popodnevnim časovima to čine oni na zapadu. Pošto su sunčani zraci u tom periodu pod uglom, preporučuje se zaštita tj. reflektujuća ili niskoemisiona stakla na prozorima koja štite od prevelike toplote.

Prozor je otvor u zidu koji ima funkciju da propusti svetlost i svež vazduh u prostoriju, da doprinose boljoj toplotnoj i zvučnoj izolaciji, a da istovremeno zaštiti ljude i imovinu od elementarnih nepogoda ili provale.


prozor-izvor-svetlosti
 

Treba imati u vidu i određene uslove za dobar i kvalitetan prozor: materijal od koga će biti napravljen, staklo koje ima najbolju toplotnu izolaciju u dvoslojnom ili troslojnom staklopaketu koji će vam pružiti sigurnu zaštitu i konfor u prostoru kao i kvalitetan okov koji je jako bitan za funkcionisanje stolarije.
 

 

Bilo da se odlučite za PVC, ALU ili DRVENU STOLARIJU iz programa Format alde, Beograd koja se prvenstveno bazira na kvalitetu, ostvarićete značajnu uštedu energije kako zimi tako i klimatizaciju leti.
 

Format alde, Beograd se bavi proizvodnjom i montažom PVC, ALU i DRVENE stolarije, prozora i vrata, a sve se može raditi po meri i po specifičnim potrebama kupca. Osim stolarije mozete pogledati I ostali prateci program: zavese, komarnici…










Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv