Kako izabrati odgovarajući štok za vrata? Zašto je bitno izabrati okvir za vrata?

31.08.2023  |  Komentari: 0

Oni ne samo da služe kao okvir koji drži vrata, već i kao esencijalni element koji može uticati na energetsku efikasnost, bezbednost i estetski utisak o prostorijama. Izbor pravog štoka za vrata može biti razlika između vrata koje se lako zatvaraju i otvaraju, i onih koje su izvor konstantnih problema. Osim toga, odgovarajući štok može doprineti trajnosti vrata, štiteći ih od oštećenja. I dok mnogi misle da je izbor štoka jednostavna odluka, postoji niz faktora koje treba uzeti u obzir kako bi se osiguralo da vaša vrata ne samo da izgledaju dobro, već i da pružaju optimalne performanse.


Vrste štokova za vrata


okvir za vrata

 

Štok za vrata je deo koji spaja krilo vrata sa zidom i omogućava njegovo otvaranje i zatvaranje. To je važan element koji direktno utiče na funkcionalnost vrata, ali i izolaciju, estetiku i trajnost. Zato je bitno izabrati odgovarajući štok koji će se uklopiti u vaš enterijer i zadovoljiti vaše potrebe. 

Postoje različite vrste, u zavisnosti od materijala, oblika, dimenzija i načina montaže. Najčešće se koriste sledeće vrste:

  • Drveni štokovi su izrađeni od masivnog drveta ili furniranog medijapana i mogu biti ravni ili zaobljeni. Oni su pogodni za drvena sobna vrata i klasična sobna vrata od furnira ili medijapana jer se lako uklapaju u različite stilove enterijera i daju toplinu i prirodnost prostoru. Pored toga su dobri izolatori zvuka i toplote, ali zahtevaju redovno održavanje i zaštitu od vlage i insekata.
  • Metalni štokovi su izrađeni od čeličnog lima ili aluminijuma i mogu biti jednodelni ili višedelni. Pogodni su za sigurnosna ulazna vrata jer su čvrsti, otporni na udarce, vatru i koroziju. Pored toga su laki za montažu i demontažu, ali mogu biti hladni na dodir i stvarati kondenzaciju.
  • PVC štokovi su izrađeni od plastike ojačane čeličnim profilima i mogu biti ravni ili zaobljeni. Pogodni su za PVC ulazna vrata, sobna vrata od PVC ili prozore jer su lagani, izdržljivi, otporni na vremenske uticaje i laki za čišćenje. Takođe su dobri izolatori zvuka i toplote, ali mogu biti skuplji od drugih vrsta štokova.


Kako izmeriti širinu i visinu štoka?


Pre nego što kupite nova vrata, potrebno je da izmerite dimenzije otvora u zidu gde će se ona postaviti. To možete uraditi sami ili uz pomoć stručnjaka. Potrebno je da izmerite širinu i visinu otvora na tri mesta: gore, dole i na sredini. Zatim treba da odaberete najmanju meru kao referentnu vrednost. Na primer, ako je gornja širina otvora 90 cm, donja 88 cm, a srednja 89 cm, onda treba da uzmete 88 cm kao referentnu vrednost.

Kada znate dimenzije otvora, možete da odredite dimenzije štoka koji će se u njega ugraditi. Širina štoka treba da bude manja od referentne vrednosti za 2 do 4 cm, kako bi se ostavio prostor za nivelisanje i fiksiranje. Visina štoka treba da bude manja od referentne vrednosti za 1 do 2 cm, kako bi se ostavio prostor za prag ili podlogu. Na primer, ako je referentna vrednost za širinu otvora 88 cm, onda treba da izaberete štok koji je širok 84 do 86 cm. Ako je referentna vrednost za visinu otvora 210 cm, onda treba da izaberete štok koji je visok 208 do 209 cm.


Kako izabrati boju i stil štoka?


Boja i stil štoka treba da se slažu sa bojom i stilom vrata, ali i sa ostalim elementima enterijera. Ako želite da postignete harmoniju i jednostavnost, možete da izaberete štok koji je iste boje i oblika kao i vrata. Ako želite da postignete kontrast i dinamiku, možete da izaberete štok koji je druge boje ili oblika od vrata. Na primer, ako su vaša vrata bela i ravna, možete da izaberete štok koji je crne boje i zaobljenog oblika.

Prilikom izbora boje i stila štoka, treba da vodite računa o tome da oni budu u skladu sa vašim ukusom i potrebama. Takođe, treba da imate u vidu da će štok biti vidljiv sa obe strane zida prostorije, pa treba da se uklapa i u spoljašnji i u unutrašnji ambijent. Na primer, ako je u pitanju ulaz u kuću, možete da izaberete štok koji je iste boje kao i fasada kuće ili zgrade. A ukoliko je u pitanju prostorije u kući, možete da izaberete štok koji je iste boje kao i zidovi ili podovi sobe.


Kako montirati štok?


Montaža štoka je proces koji zahteva preciznost, stručnost i adekvatan alat. Zato je preporučljivo da ovaj posao prepustite profesionalcima koji će ga obaviti kvalitetno i bezbedno. Međutim, ako se ipak odlučite da ga sami montirate, evo nekih koraka koje treba da pratite:

  1. Pripremite otvor u zidu tako što ćete ga očistiti od prašine, maltera, boje ili drugih nečistoća. Proverite da li je otvor ravnomeran i dovoljno veliki za ugradnju štoka.
  2. Pripremite štok za vrata tako što ćete ga sastaviti prema uputstvu proizvođača. Proverite da li su svi delovi ispravni i kompatibilni. Pričvrstite šarke na krilo vrata i na štok.
  3. Postavite štok u otvor tako što ćete ga poravnati sa gornjom ivicom otvora. Proverite da li je štok horizontalan i vertikalan pomoću libele. Ukoliko je potrebno, korigujte položaj štoka pomoću drvenih klinova ili plastičnih distancera.
  4. Fiksirajte štok u otvor tako što ćete ga pričvrstiti za zid pomoću eksera, tipla ili anker vijaka. Proverite da li je štok čvrsto fiksiran i stabilan.
  5. Završite montažu tako što ćete postaviti pervajz lajsne oko štoka kako biste prekrili spojeve sa zidom. Pervajz lajsne možete pričvrstiti pomoću eksera, lepka ili klamerica. Proverite da li su pervajz lajsne ravne i čvrste.

 

Testirajte funkcionalnost vrata tako što ćete ih otvoriti i zatvoriti nekoliko puta. Proverite da li su lako pokretljiva, bez zazora, grebanja ili lupanja. Ako je potrebno, podešavajte položaj šarki ili brave dok ne postignete optimalnu funkcionalnost.

Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv