Kako izabrati zavese koje su baš za vaša balkonska vrata i prozorima

31.10.2022  |  Komentari: 0

 

Osim praktičnih razloga zbog kojih se upotrebljavaju kao što su zamračivanje, vizuelna zaštita, pa čak i ušteda energije, zavese spadaju u onaj deo kućnog tekstila koji možda najviše utiče na izgled enterijera u kom boravite.

Za koju prostoriju su najbolje rolo zavese za balkonska vrata

 

Najpraktičnija ali i najmodernija vrsta zavesa danas su one koje se dobro uklapaju u sve stilove i vrste prostorija, ali i kojima se lako rukuje i koje se lako održavaju.

 

rolo zavese za balkonska vrata

 

Upravo su takve zavese i jedne od najtraženijih danas – zebra i rolo zavese. Rolo zavese za balkonska vrata odlična su ideja zbog svoje praktičnosti. Naime, pogledajte kako funkcioniše klasična zavesa kada se otvaraju balkonska vrata. Povlače se, pa onda se zavesa zakači za ćošak vrata ili prozor, što ih može i pocepati ukoliko se jače povuče. Kada su u pitanju rolo zavese, to je isključeno kao moguće, jer je mehanizam takav da se zavesa skupi u svega par povlačenja, u tanku metalnu kutiju koja je montirana iznad vrata. Dakle, nema bojazni od oštećenja, podizanje i spuštanje same zavese po potrebi ne može biti lakše. 

Kako se ponašaju trakaste zavese za balkonska vrata

 

Trakaste zavese – sintagma poznata još od davnih dana. Možda je prvo na pameti ona situacija gde se neko upetlja u trake i lanac kojim se trakaste zavese pomeraju. Ali to nije baš blizu istine, već je više u domenu nekih komičnih situacija iz filma. Trakaste zavese za balkonska vrata nekako se više vezuju za poslovne prostore, kada obuhvataju veće površine pod prozorima, u kombinaciji sa vratima. Odlične su  za rukovanje, njihov mehanizam se povlači levo-desno, s mogućnošću da se ostave i na centru. Najpopularnije trakaste zavese danas su one koje se popularno nazivaju dan-noć, jer oneomogućavaju da se reguliše svetlo, ali i da se prostorija potpuno zamrači. To naročito pogoduje ukoliko su u pitanju sobe za konferenciju, gde je prilikom prezentacija potrebno regulisati dnevno svetlo.

Da li se i dalje koriste venecijaneri za balkonska vrata

 

Kako se venecijaneri ugrađuju na unutrašnju stranu prozora, oni su vrlo praktični jer nema šanse da se neki deo zakači prilikom otvaranja te da se zavesa ošteti. Venecijaneri su nekada bili neizostavni i u stambenim i u poslovnim prostorijama, a danas su nekako ponovo oživeli upravo zbog jednostavnosti i prilikom montiranja i prilikom rukovanja. Postoje različite vrste venecijanera, po tome gde se i kako montiraju, kako se pomeraju, a svima je zajedničko to što prostoriji pružaju posebnu eleganciju. Iako spadaju u možda zastarele vrste, venecijaneri za balkonska vrata naročito su primenjivi i danas, a o tome govori i činjenica da se rade u različitim bojama i da su vrlo traženi. Takođe, postoje i modernije varijante venecijanera kao što su takozvani menhetn venecijaneri koji su potpuno moderni, tako i venecijaneri u staklu, koji su naročito pogodni jer na njih ne pada prašina pa se ne troši vreme na održavanje. Odgovor na pitanje je – da, venecijaneri se i te kako koriste i imaju svetlu budućnost. 

Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv