Kako PVC stolarija utiče na naše zdravlje?

02.10.2015  |  Komentari: 0

PVC stolarija odavno je zauzela ubedljivo prvo mesto prilikom izbora stolarije za kuće, stanove i poslovne prostore, najpre na evropskom a zatim našem tržištu, i to s razlogom. Ljudi se sve više okreću funkcionalnosti i onim opcijama renoviranja i izgradnje koji su im najpraktičniji, te je ova vrsta stolarije zbog svoje mogućnosti perfektne izolacije i s razlogom postala dominantna. Međutim, PVC stolarija nije samo praktična, već omogućava i postizanje estetičkog efekta: folije u različitim bojama i teksturi drveta takođe pružaju i izbor njenog uklapanja u enterijer. Ipak, i pored svih ovih prednosti, ostaje pitanje: kako PVC stolarija zaista utiče na naše celokupno zdravlje?

pvc stolarija i zdravlje
Fizičko zdravlje


Za početak, treba pomenuti da se PVC stolarija izrađuje od hipoalergenih i zdravih materijala, te da njeno postavljanje omogućava bolje dihtovanje od bilo koje druge vrste stolarije (pogotovo drvene). Samim tim, ona pruža i viši stepen izolacije, te na unutrašnji prostor ni na koji način ne utiču temperaturne razlike spolja, kiša, sneg ili vetar. Kao odličan izolator, PVC stolarija sprečava prodor vlage, vetra, hladnijeg ili toplijeg vremena u enterijer, koji zadržava optimalnu temperaturu za svakodnevni život čoveka. Kako je izolacija njena osnovna prednost i najbolja osobina, ova vrsta stolarije ne omogućava vlaženje zidova, koji za posledicu uvek imaju stvaranje buđi i razvitak mikroorganizma krajnje nepovoljnih po naše zdravlje, koji stvaraju poteškoće sa disajnim organima i odlična su baza za razvoj različitih respiratornih bolesti. Zbog ovakve svoje učinkovitosti, PVC stolarija se neretko ističe i kao najzdravija vrsta stolarije, ali treba još jednom pomenuti i njene prednosti prilikom odbrane od spoljašnjih vremenskih uslova, koji posledično utiču na ljude, stvarajući pad imuniteta kao još jednu u nizu zdravstvenih poteškoća do kojih neminovno dolazi ukoliko prostor štiti neka druga, a ne PVC stolarija.

 

Psihičko zdravlje

 

Mnogi nisu svesni uticaja koji ulična buka ima na naše psihičko zdravlje, jer nam ne dopušta odmor, mir i relaksaciju u sopstvenom domu, odnosno potpunu koncentraciju na poslu. PVC stolarija, sa druge strane, kao odličan izolator, čuva unutrašnji prostor i od spoljašnjih zvukova, te omogućava preko potrebnu tišinu. Na buku se lako navikavamo i sa njom se saživimo, a zapravo nam ona može stvoriti velike zdravstvene probleme, dovesti do neispavanosti i stalne napetosti, nervoze i prenapregnutosti mišića. Zato PVC stolarija treba da bude korišćena naročito u većim gradovima ili blizu prometnijih ulica, kako bi što više zaštitila od svih nepovoljnih uticaja spolja.


PVC stolarija kao ekološka varijanta stolarije


Za kraj, pored nesumnjivih prednosti koje PVC stolarija ima po celokupno zdravlje čoveka, njenu blagotvornost kako na imunitet tako i na psihičko zdravlje, trebalo bi pomenuti i njeno ekološko svojstvo. Kako se pravi od stoprocentno zdravih i recikliranih materijala, PVC stolarija ujedno čuva i našu planetu, što nije zanemarljiva stvar u današnjem prevelikom zagađenju koje već pokazuje svoje posledice na čovečanstvu. Samim tim, ova vrsta stolarije je i jeftinija, što takođe nije zanemarljiva činjenica. Dalje, PVC stolarija je na taj način zaokružena kao potpuno zdrava ne samo za ljude i neposredno okruženje, već i za čitavu zemlju, što je između ostalih i najbitniji razlog po kom se ona izdvaja od ostalih vrsta stolarije.

 

Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv