Kako su lopovi opljackali komsiju…

26.01.2016  |  Komentari: 0

Prilikom izbora stolarije za Vas dom moramo voditi racuna i o bezbednosti. Dacemo vam osnovne smernice na koje treba obratiti paznju prilikom kupovine prozora. Objasnicemo vam kako lopovi otvaraju zatvoren prozor i uspevaju da udju u stan bez mnogo buke.

 

ulazna vrata

Najveci broj provala u stambeni prostor kuce ili stana se obavlja preko prozora i balkonskih vrata. Da bi lopovi nesmetno usli bez mnogo buke u kucu, biraju otvore koje lako mogu otvoriti i izvrsiti pljacku. Otvori koje je najlakse otvoriti su ulazi u garaze i pomocna vrata , posle njih idu balkonska vrata i prozori gde je najveci procenat obijanja jer mnogi objekti nemaju garaze, a za ulazna vrata se pretpostavlja da su sigurna.


Lopovi koriste cinjenicu da se okov u krilu prozora pokrece okretanjem rucice i tako zabravljuje krilo pomocu prihvatnika koji su na stoku. Isto tako pomeranjem okova u otvorenom polozaju prozora ili balkonskih vrata pomerace se i rucica prozora. Sta provalnik radi ? Koristeci polugu provalnik deformise spoljasnost stoka da bi dosao do prihvatnika i tu nadje trn koji zabravljuje prozor, jakim alatom njega pomera i ceo okov zajedno sa rucicom se okrace kao da vi sa unutrasnje strane okrecete ruciu i prozor se otvara.

sigurnosna brava

 

Ovo je pogotovo lakse uraditi kod balkonskih vrata jer ih je lakse deformisati zbog duzine profila. Da bi se ovo izbeglo ranije su na balkonskim vratima postavljane rucice sa kljucem koja je mogla da se zakljuca i u tom slucaju ne bi mogla da se okrece. Novije resenje ovog problema je doslo iz firme HOPPE, napravljena je rucica “Secustik”. Secustik prozorska rucica je patentirani proizvod koji sluzi za blokiranje okova i zastitu.

Postavljanjem sigurnosne rucice sprecavate neovlasceno pomeranje okova sa spoljne strane i otvaranje prozora. Firma HOPPE je do ovog resanja dosla ugradnjom kuglica izmedju rucice i spoljne cetvrtke koja pokrece okov. Okretanjem rucice preko kuglica je moguce okretati cetvrtku dok je obrnut slucaj nemoguc .

brava

profil sigurnosnih vrata

Okov je sastavni deo prozora i neophodan je da bi prozor mogao da funkcioniše. Pored ove funkcije okov moze da obezbedi i vecu sigurnost vasih prozora na obijanje. Sve poznatije firme za proizvodnju okova posebnu paznju pri konstruisanju obracaju na sigurnost. Ono sto razlikuje sigurnosni okov od obicnog je trn u obliku pecurke “T” koji pored funkcije zabravljivanja ima i povecanu bezbednost. Ovim konstruktivnim resenjem pecurke i odgovarajuceg prihvatnika znacajno se otezava provalniku da otvori prozor.

 

 Prozor sa sigurnosnim okovom I HOPPE rucicom je veoma tesko nasilno otvoriti ali nije i nemoguce zato su I definisani nivoi bezbednosti .

RC1- upotreba sile.
RC2- upotreba prirucnog alata.
RC3- upotreba specijalnog alata.
U zavisnosti o potrebnoj bezbednosti objekta i vrednosti koju stitimo biramo nivo zastite . Osnovni nivo RC1 je kod nas standardan i obezbedjuje veoma dobru sigurnost. On podrazumeva sigurnosnu rucicu i 2 sigurnosna “T “ trna.

ulazna vrata bezbednost

sigurnosna brava

Okov za koji smo se mi opredelili je WinkHAUS. Okovi WinkHAUS se stalno unapređuju i prate nove trendove tržišta. Novim sistemom okova za prozore WinkHAUS je unapredio stari sistem PROpilot novim ACTIVEpilot kojim smo dobili viši nivo sigurnosti prozora. Dodavanjem sigurnosnih prihvatnika na štoku prozora možemo dobiti nivo RC3. 

 

 

Kako za prozore tako i za ulazna vrata postoje sigurnosni okovi koji pomocu “T” prihvatnika povecavaju bezbednost vrata. Za ulazna vrata se preporucuje petozatvorna brava kod koje su bar dva trna u obliku pecurke ili je u pitanju klin koji izlazi iz brave i ulazi u stok vecom duzinom.



Ako vec imate ugradjenu stolariju zamenom obicne rucice sigurnosnom uz malu investicuju zancajno ce te povecati sigurnost prozora. Pogotovo kod aluminijumskih prozora okov je starijeg datuma kod koga nije bilo trnova u obliku pecurke pa je bezbednost na jako malom nivou. Kod aluminijumskih vrata je moguce zamenti bravu koja ce na vise mesta zabravljivati vrata. Obicnu bravu koja zabravljuje na jednom mestu provalnici jako lako otvore. Za vecu bezbednost PVC stolarije koja nema sigurnosni okov treba konsultovati proizvodjeca okova i ako imaju sigurnosni okov zameniti ga. Pri kupovini novih prozora zahtevajte sigurnosni okov na stolariji jer cete povecati bezbednost objekta. Postoje i drugi faktori koji uticu na bezbednost objekta, a to je u velikoj meri i staklo o kome cemo posebno pisati. 

Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv