Koja je najefikasnija zaštita od pogleda za terasu

27.01.2023  |  Komentari: 0

 

Mnoge terase u zgradama su danas toliko blizu jedne drugima da je neophodno da se postavi nešto što će terasu učiniti lepšom, a i zaštititi od tuđih pogleda. Postoji nekoliko načina na koje je to moguće uraditi, evo nekih od njih.

Zastakljivanje terase

Ko god ima iole veću terasu razmišljao je barem jednom o tome da je zastakli. Mnogima je terasa prostor koji dobro dođe za skladištenje nekih stvari kojima se ne nalazi mesta u stanu. Takođe, mnogima zimi znači zatvorena terasa, naročito za sušenje veša. To je ujedno i dobar način da se terasa pa i unutrašnjost stana sakrije od pogleda sa drugih terasa i stanova. I to su sve pozitivne strane zastakljivanja kojima nema šta da se prigovori. Ništa osim jedne stvari – što terasa gubi svoju primarnu funkciju, a to je uživanje u boravku na njoj.

U proleće na mnogim terasama i balkonima niču čitave ograda od cveća

Sjajan načina da se se izvede zaštita od pogleda za terasu, koja traje od proleća do kasne jeseni, jeste da se zasadi cveće u saksijama ili žardinjerama, kao i da se naprave zeleni paravani. Ne postoji lepše rešenje od toga – zelenilo i šarenilo prolećnog cveća će sigurno doprineti svakodnevnom uživanju u jutarnjoj kafi. Ipak, ovaj način ima i neke nedostatke, a to je što zaštita obično nije potpuna (da terasa ipak ne izgleda kao prašuma, već jedna uredna celina). Uz to, dodajemo da je, ukoliko se ne stave neke zimzelene biljke, zima period godine kada ćete bez te prirodne zaštite ostati.  

Najbolji i najefektniji način je postavljanje roletni

roletne

Kada se traži i opcija da se terasa zaštiti potpuno, ali i po potrebi, to je nešto što je najprimamljivije za mnoge koji razmišljaju kako da se sakriju od pogleda komšija, ali i vremenskih prilika. To su roletne koje se postavljaju na terasu. One se na posebnu konstrukciju postavljaju, sa mogućnošću da se podižu i spuštaju i tako ne oduzimaju svetlost kao se to radi kada se zastakli terasa. Jednostavno, kada se terasa zastakli više nemate osećaj da je to uopšte terasa. A roletne su i dobra zaštita, a i ne oduzimaju prostor i utiču na ambijent otvorenog prostora.

Zaštita i od sunca, vetra, kiše, prljavštine, pa i pernatih neprijatelja

 

Kada se postave roletne, ujedno se ne dobija samo zaštita od pogleda za terasu, nego i zaštita od drugih stvari koji narušavaju izgled terase, kao i stolarije. Naime, sve vremenske prilike i neprilike utiču na izgled terase, mogu uništiti ono što na njoj držite, a i dobro je poznato kakav uticaj kiša, sneg i velike vrućine imaju na stolariju. Kada imate roletne za terasu, one su korisne i kada niste tu i spustite ih da se ne bi golubovi skupljali, a nered koji prave kada nema nikoga ko bi ih uplašio zaista može veoma da naruži izgled terase. Takođe, u stanu bude manje prašine i prljavštine kada su roletne na terasi.  

Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv