Komarnici kao najbolja zaštita od insekata

16.06.2015  |  Komentari: 0

Komarci su postali veliki problem u našoj zemlji, imajući u vidu česte, obilne padavine i poplave koje su zadesile našu zemlju prošle godine i stalno prete da se ponove. Problem nastaje u letnjem periodu, koji pogoduje ovim insektima. Takođe, globalno zagrevanje i promena klime čine da se komarci kreću iz jednog dela planete u drugi, pri čemu naša zemlja postaje sve prijatniji domaćin ovim insektima. To čini da se sa njima borimo svake godine.

 

rolo komarnik


Pored komaraca, problem nam tokom leta prave i drugi insekti poput muva, osa, pčela… Svako od njih čeka pogodnu priliku da uđe u naše domove i da nam boravak u njima učini neprijatnim. Nastojeći da se odbranimo, pribegavamo raznim sredstvima kao što su kreme, stikovi, sprejevi i električni uređaji koji teraju komarce i ostale insekte iz naših domova. Ipak, reč je o, s jedne strane, nepraktičnim sredstvima, jer nam ne garantuju da neki insekt neće ući i ošamućen besciljno leteti po sobi. Takođe, takva sredstva zahtevaju svakodnevno korišćenje koje može da traje od maja do oktobra. Sa druge strane, reč je obično o hemijskim sredstvima koji mogu negativno da utiču na čoveka i njegovu okolinu.


Mnogo efikasniji način odbrane od komaraca i drugih insekata jesu komarnici. Oni predstavljaju apsolutno zdravije rešenje od ostalih rešenja koje smo spomenuli. Reč je o mrežama za insekte, koji se postavljaju na prozore i vrata. Oni u potpunosti sprečavaju ulazak insekata u naše domove, a da pri tom ne moramo da držimo zatvorene prozore i vrata kako bismo se zaštitili. To je upravo i nemoguće u vrelim letnjim danima, odnosno noćima. Komarnici su posebno pogodni za ljude koji žive u kućama, imaju dvorište i baštu koju često zalivaju tokom letnjeg perioda. U takvim uslovima je povećan broj insekata. Međutim, komarnici su pogodni i ugrađuju se i na prozore stanova višespratnih objekata, jer vrste komaraca koje napadaju čoveka mogu da lete do visine od oko 7 metara.


Danas na tržištu imate mnogo veći izbor komarnika, za razliku od prethodnih godina. Kod nas postoje dve vrste: fiksni i rolo komarnik.

 

Fiksni komarnik


Kao što i sam naziv kaže, ova vrsta komarnika je fiksirana na prozor. Kada se jednom stavi, on se obično ne pomera. Mada, postoji mogućnost da se ovaj komarnik postavlja i skida sezonski. Ovi komarnici su praktični za postavljanje u onim prostorijama (kupatilo, wc i špajz, na primer) gde su prozori mali i gde vam neće smetati to što su fiksirani. Postoje i oni koji se otvaraju kao krilo prozora, stavljaju se obično na balkonska vrata, tako što se šarke komarnika nalaze na strani vratnih šarki da bi njihovo funkcionisanje bilo moguće. Sistem zatvaranja se bazira na postavljanju magneta ili plastičnih ležišta. Često ovi komarnici imaju i mehanizam na bazi federa koji zatvara komarnik odmah nakon otvaranja. Okvir komarnika je obično od aluminijuma ili PVC-a i lako se montira.


Rolo komarnici


Rolo komarnici su poslednjih godina sve popularniji i najzastupljeniji su na našem tržištu. Mehanizam funkcionisanja i montiranja je sličan roletnama, a pri tom se lako montiraju i na prozore i na vrata. Jednostavno se spuštaju i ponovo rolaju. Rolaju se u posebnu kutiju zajedno i mreža i vertikalne ili horizontalne vođice.


Na prozorima se najčešće ugrađuju komarnici sa vertikalnim vođenjem, dok kod vrata mogu, pored vertikalnih, da se stave i horizontalne vođice koje su praktičnije ukoliko se češće koriste ta vrata. To su obično balkonska vrata. Kod horizontalnog rolanja, kutija se postavlja vertikalno, dok se kod balkonskih vrata postavljaju dve kutije sa obe strane vrata, jer se komarnik sastoji iz dva dela.


Plise komarnici


Plise komarnik je poseban komarnik kod koga se mreža slaže poput lepeze. Nisu toliko česti niti zastupljeni kao rolo komarnici. Međutim, veoma su čvrsti i dugotrajni i mogu da izdrže veliki broj otvaranja i zatvaranja. Koriste se obično kod velikih otvora poput vrata ili većih prozora.


Komarnici sa čičak trakom


Ukoliko niste u mogućnosti da izdvojite puno novca za komarnike idealno rešenje za vas su mreže koje se montiraju pomoću čičak trake. Ovi komarnici su jeftiniji i mogu da izdrže jednu ili dve sezone. Možete da ih namestite sami bez pomoći stručnog lica. Potreban vam je samo osnovni pribor.


Za koji god komarnik da se odlučite, nećete pogrešiti, jer će svaki sprečiti ulazak komaraca i drugih insekata. Pored zaštite ove vrste, komarnici štite i prozor od prašine, posebno tokom leta. Jedina mana komarnika je što smanjuju dotok vazduha, ali ako se opredelite za pokretne komarnike u prostorijama u kojima često boravite, onda ih možete otvarati u trenucima kada postane zagušljivo. Ako se opredelite za kvalitetnije i ako ih pravilno postavite, rešićete problem prisustva letećih napasti unutar kuće ili stana za prilično dug period. 

 

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv