Kombinacija zavesa i draperija, ili ipak ne?

30.03.2023  |  Komentari: 0

 

Nimalo lak zadatak, reći će oni koji znaju koliko ima stvari o kojima treba da razmišljamo prilikom odabira. A to se najpre odnosi na izbor mehanizama, tkanine od kojih su napravljene, kao i od karakteristika prostorija u koju treba da se postave. Tom prilikom je prirodna svetlost važan faktor, odnosno koliko je potrebno da se prostorija zamrači. Uz sve to, treba dodati i njihovu estetsku stranu, odnosno kada su zavese u ulozi upotpunjavanja izgleda prostorije. Pravi izbor može da dovede sobu do neprepoznatljivosti – u onom pozitivnom smislu.

Lagane zavese u kombinaciji sa draperijama vrlo često se vide u prostorijama za stanovanje

Najjednostavniji izbor je oslanjanje na klasiku, a u klasiku spadaju pre svega one obične lagane zavese. One se mogu kupiti gotovo svuda, od prodavnica pokućstva i megamarketa, do prodavnica sa tekstilnom galanterijom za kuću kao što su prodavnice tepiha, ali i u specijalizovanim radnjama. Naravno, ovo poslednje je najbolja opcija, jer ćete u tim radnjama koje prodaju zavese nači i najveći izbor, i dobiti mogućnost da ih uradite po želji i meri. Često uz njih u paru idu i draperije, čija je uloga da zamrače prostor i zaštite ga od pogleda i sunca. Kada su lagane zavese u pitanju i tu se priča ne svodi samo na one klasične, koje se mogu praviti od raznih materijala (ipak najpopularniji je onaj koji se ne gužva). Sve popularnije su rimske zavese – a i one spadaju u laganije varijante.

Kako se rimske zavese uklapaju u enterijer i od čega se prave

Rimske zavese  su pokupile sve simpatije kupaca iz mnogobrojnih razloga. U radnji se mogu  sresti i pod nazivom paketo zavese, a i jedne i druge se odnose na one zavese koje se vodoravno preklapaju i na taj način skupljaju i šire, sa najjednostavnijim mogućim mehanizmom za kačenje. Nema garnišla, nema kutija sa mehanizmom – jednostavno se kače na kukice koje se ugrade u zidi ili sam prozor. Prave se od bilo kog materijala – običnog, blackout, materijala od kog se prave rolo zavese, mebla… sve u zavisnosti od toga koji efekat se njima treba postići. Uklapaju se u svaki enterijer, a mogućnosti koje nude u smislu nabiranja (klasičan, plise ili balon), uticaće na estetski izgled prostorije i efekat koji se treba postići. 

Po želji i meri i nema greške

 

Iako se prozori prave u univerzalnim dimenzijama, uglavnom je najbolji način da sve uradimo po svojoj volji kada su zavese u pitanju jeste da  ih uradimo po meri i od onih materijala i dezena koji nam se najviše uklapaju i sviđaju. Mera se najpre odnosi na njihovu dužinu – nekada su nm potrebne kraće, nekada duže zavese. Gotove zavese su ograničene po pitnaju izbora boja i dezena, pa ako želimo postići jedinstvenost, na te dve stvari treba direktno da utičemo svojim izborom. Format Alde je firma koja se bavi izradom ovih laganih zavesa i koja vam može pomoći i oko svih nedoumica prilikom biranja savršene zavese zavaš do mi svaki drugi prostor. 

Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv