Planirate renoviranje starog stana-evo šta to sve podrazumeva

01.09.2020  |  Komentari: 0

Planirate renoviranje starog stana-evo šta to sve podrazumeva


 

Renoviranje starog stana za mnoge predstavlja veoma težak i dugotrajan posao. Gde pronaći kvalitetne i kvalifikovane majsore? Od čega prvo početi? Koliko će vremenski trajati radovi? A možda najbitnije od svega koliko će to sve koštati? Pre nego što započnete ovako kompleksan posao najbolje bi bilo da napravite plan šta prvo promeniti u starom stanu i takav plan prilagoditi budžetu. U daljem tekstu skenućemo pažnju na sve krupne ali neophodne stavke koje je potrebno promeniti u starom stanu i učiniti ga funkcionalnim za život.


Prvi korak: Rešite se starih stvari


Obično kada kupite stan koji je u starogradnji može da sadrži nameštaj koji više nije upotrebljiv. Zato prvi korak predstavlja demontažu i čišćenje stana od dotrajalog nameštaja. Ukoliko planirate menjanje pločica u kuhinji ili kupatilu, sad je pravo vreme i za to. Samo vodite računa da na vreme pronađete radnike i obavestite komšije da će se izvoditi radovi u vašem stanu.


Drugi korak: Provera instalacija i postavljanje nove


Čim završite uklanjanje starih stvari iz stana, drugi korak koji morate pod obavezno da obavite jeste provera i zamena električnih instalacija. Ovo predstavlja veoma bitnu i skupu stavku, tako da i to imajte na umu prilikom renoviranja.


Treći korak: Zamena stare stolarije novom PVC stolarijom


Sada je pravo vreme da zamenite dotrajale prozore i vrata novom i kvalitetnom PVC stolarijom. Kada je u pitanju izbor stolarije sigurno nećete pogrešiti ukoliko postavite PVC stolariju. Pored toga što će vašem prostoru dati elegantan i otmen izgled, PVC stolarija je napravljena  od veoma kvalitetnog materijala koji poseduje odlična izolaciona svojstva, tako da će vaš dom biti ušuškan i zaštićen od bilo kakve spoljne buke a ujedno ćete uštedeti na računima za struju. Naravno da uvek postoje jeftinije varijante, ali ugradnjom PVC prozora i PVC vrata sigurno ćete uštedeti i biti mirni dugi niz godina.


Četvrti korak: Provera cevi u kapatilu i zamena pločica


Ono što će vam svaki majstor reći jeste da pored instalacija proverite i vodovodne cevi. Neretko se dešava da su cevi dotrajale i da svakog časa može da dođe do njihovog pucanja i pravljenja poplave kako kod vas tako i kod komšije. Tako da i ovu stavku uračunajte pod obaveznom. Samo renoviranje kupatila predstavlja veoma bučan posao. Obično se radi uporedo kada vršite demontažu ostatka stana. Što se tiče bužeta takođe predstavlja ne tako jeftinu investiciju. To podrazumeva kupovinu novih zidnih i podnih pločica, ugradnja kade ili tuš kabine, kupovina novih sanitarija za kupatilo. Ali nakon završetka ovako teškog posla uživaće te u plodovima svoga rada i imati novo kupatilo o kojem nećete moarti da mislite duži vremenski period. 


Peti korak: Zamena podova u svim prostorijama


Većina ljudi ovu stavku ostavljaju za sam kraj jer ako stan u koji ste se uselili ima dobar i održavan pod, ne morate ga pod svaku cenu menjati. Ovaj posao možete da ostavite za neki drugi put. Prilikom kuovine starog stana odmah možete proceniti da li je potrebno menjati pod ili ne. Ukoliko ipak morate da menjate pod na vreme gledajte da pronađete kvalitetnog parketara. Takođe tada se odlučite da li želite u vaš dom da postavite neku kvalitetniju varijantu poda poput parketa ili brodskog poda ili pak jeftiniju varijantu poput laminata. Imajte samo na umu da se ovakve stvari ne rade često, pogotovo kada stan napunite stvarima tako da pažljivo razmotrite svoju odluku i prilagodite je vašem željama i mogućnostima.


Šesti korak: Zamena stare kuhinje novom


Ostaje vam još kuhinja. Naravno, ukoliko stan ima dobro očuvanu kuhinju koju možete koristiti u narednom periodu, predlažemo vam da ovaj posao ostavite za neki drugi put. Sem ukoliko vam se ne dopada raspored samih elemenata kuhinje ili su ti elementi dotrajali i stari onda ćete morati da se pozabavite i ovim poslom. Naravno kada menjate kuhinju u cenu uračunajte i zamenu zidnih i podnih pločica. Možete uštedeti ukoliko se odlučite za kupovinu gotove kuhinje. Uvek je lepše i bolje ukoliko vi sami osmislite kuhinju i prilagodite je ambijentu. Naravno, ovako nešto je skuplje ali opet to je posao koji ne radite svake godine.


I na kraju vam ostaje krečenje i dekorisanje enterijera koji predstvaljaju završnicu ovako teškog posla i početak nekog lepog života u novom stanu.

 

Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv