Štelovanje PVC prozora- kada i kako namestiti prozore na zimski a kada na letnji režim?

31.07.2023  |  Komentari: 0

Stručnjaci su prepoznali te potrebe pa su dizajnirali prozore i balkonska vrata tako da svako može da ih podesi i tako dozira ventilaciju u prostoru. To je jako važna mogućnost koja donosi brojne prednosti i olakšava korigovanje temperature u prostoru.

Zašto je važno štelovanje PVC prozora na zimski režim i kako ga izvesti?

 

štelovanje prozora

PVC stolarija se sa svakim novim modelom dodatno unapređuje, ali dobre funkcije ostaju. Jedna je mogućnost štelovanja PVC prozora na zimski režim. Bolje je prijanjanje krila na ram prozora, što termički gubitak svodi na minimum.

Ipak, ova funkcija nije preporučljiva tokom cele godine jer se guma prozora brže troši, ali nema ni prirodnog ulaska vazduha u prostor što to nije dobro pa je važno redovnije provetravati prostor i obezbediti dovod kiseonika. 

Zbog svega ovoga se preporučuje oprez kada je u pitanju štelovanje PVC prozora za bolje dihtovanje.

 

Kako namestiti prozore za zimu?

 

Funkcija je jednostavna i za nju je potreban samo imbus ključ.

Otvorite krilo prozora i na okovima pronađite tri zavrtnja, jedan u podnožju, jedan u sredini i jedan pri vrhu prozorskog krila. Ključem se šrafovi zatežu ili otpuštaju usled čega guma bolje prijanja na okvir i tako bolje dihtuje.

Da bi proverili i znali kako namestiti prozore za zimu, treba uzeti papir i postaviti ga između krila i štoka i zatvoriti prozor. Ako ga nije moguće izvući, vaši prozori su u zimskom režimu, a ako lufta ima papir će se lako izvući, a prozoru treba dodatno zatezanje šrafova.

Zapravo je reč o tome da se zatezanjem šrafova pomeraju ključne tačke vezivanja sa okovima u ramu zbog čega guma bolje prijanja, a prozor dihtuje perfektno.

Kada je potrebno namestiti PVC prozor na letnji režim?

 

Štelovanje PVC prozora na letnji režim je zapravo standardni način funkcionisanja prozorskih krila i treba ga praktikovati od marta pa do novembra tj. onda kada temperature nisu više dana uzastopno u minusu.

 

Dakle, zimski režim se praktikuje samo tokom najhladnijih meseci koji su kod nas od decembra do početka marta. Odlično je što odluku o tome kada je potrebno namestiti PVC prozor na letnji režim donosite vi i radite to onda kada vi poželite. To je nešto što treba iskoristiti i prozore podešavati prema vremenskim prilikama i potrebama za uštedom energije.

PVC stolarija je poznata kao stolarija koja donosi vrhunske učinke preko 40 godina, a da tokom korišćenja ne zahteva nikakve servise niti održavanje. 

Mnogi korisnici ne znaju da mogu da sami podešavaju protok vazduha između krila i okvira, tj. stepen dihtovanja gume na krilima. 

Štelovanje PVC prozora na zimski ili letnji režim će uštedeti energiju za zagrevanje, smanjiće buku u prostoru i obezbediće manji ulazak hladnog vazduha u prostorije.

Sa druge strane, klasično dihtovanje dopušta neznatno cirkulisanje vazduha što je poželjno kako zbog provetravanja, tako i zbog dužeg trajanja dihtung-gume. Podešavanje se lako izvodi, prozori uvek funkcionišu odlično, a PVC stolarija traje decenijama bez ikakvih problema. Iskoristite ove mogućnosti!

Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv