Stolarija – o čemu voditi računa pri izboru?

30.10.2019  |  Komentari: 0

Stolarija se, po pravilu, postavlja tako da traje dugo godina. Zato je neophodno detaljnije istraživanje kako bi sve činioce uključili i na osnovu toga doneli najbolju odluku.

Kakvo održavanje zahteva u godinama koje slede?

 

Drvena stolarija ovde ima najveće zahteve jer se drvo pod uticajem vremena menja, suši se, truli, bubri i deformiše. Potrebna je periodična nega  u vidu skidanja postojećih slojeva zaštite i nanošenja novih. To iziskuje i vreme, ali i novac za održavanje.

PVC stolarija sa druge strane, široko je zastupljena, pravi se od polivinil materijala i izuzetno je izdržljiva. Nije otporna na plamen, može se desiti deformacija PVC prozora ili vrata usled jakih oluja, izuzev toga gotovo sigurno da može trajati bez deformacija i preko 30 godina. Zato je danas široko rasprostranjena.

Za razliku od nje, aluminijumski prozori i aluminijumska vrata sklonija su koroziji pa zahtevaju dodatnu zaštitu. Aluminijum kao provodnik i hladnoće i toplote vremenom je morao pretrpeti dorade da ne bi u unutrašnjosti prostora bila osetna temperatura koja je napolju. Upravo zato zahteva ugradnju sistema termo-prekida.

U tom segmentu je delimično bolji izbor varijanta Aluminijum – drvo, gde je aluminijumski deo stolarije spolja, a unutrašnji deo je urađen od drveta. Ovako se dobija dosta dobra kombinacija koja je i estetski lepa.

Odnos cene i pruženog kvaliteta

 

Kada predhodni opis uzmete u obzir i na to dodate cenu jasno je zašto je PVC stolarija tako tražena. Za kvalitet morate angažovati stručnu firmu jer od kvalitetne izrade rama zavisi i kvalitet celog PVC prozora ili PVC vrata. Jeftiniji su od ostalih varijanti uz minimalno održavanje. PVC stolarija se proizvodi u raznim bojama, ali ipak čak i sa izradom u imitaciji drveta i dalje je vidljivo da je to PVC.

Drvo, ako se pravilno neguje može biti dugotrajno. Imamo primere istorijskih objekata koji traju decenijama, a stolarija je drvena. Ovo je skuplja varijanta, a očekujte I troškove za periodično održavanje bojama i lakovima.

Najskuplje varijante su ALU i ALU – drvo stolarija. Stakla koja se ugrađuju u ove ramove su jedinstvena i ne odgovaraju drugim profilima. Cenu podiže i dodatna obrada protiv korodiranja ili termo- prekid koje su neophodne na spoljašnjim aluminijum prozorima ili vratima, pa mnogi zbog nedostatka sredstava odustaju od ovih varijanti.

Estetika

 

Nameće se pitanje – Zašto se iko odlučuje na ALU i aluminijum – drvo stolariju? Odogovor leži upravo u estetskom aspektu. Nakon prilagođavanja na konkretne spoljne uslove i plaćanja veće sume novca, Vi imate estetski lep prozor u svet. Ramovi aluminijumskih vrata i aluminijumskih prozora su uži jer jako dobro drži staklo sa manjim obimom. Naročito je estetski lepa druga, aluminijum – drvo, varijanta. Vizuelno, deo koji je od drveta daje estetski lep osećaj topline, a u ovoj varijanti i manje trpi uticaj okoline jer je u zatvorenom prostoru, a aluminijumski deo je spolja.

PVC prozor ili PVC vrata zauzimaju veću površinu, staklo je dosta manje, pa nisu toliko vizuelno privlačni.

Kada se sve uzme u obzir, odluka zavisi samo od vas. Izbor je veliki i neka vas u njemu ne vodi briga oko samog procesa, već misao da ćete na kraju imati lepši pogled iz vašeg doma.Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv