Zašto i pored svih ušteda i dalje imate visoke račune za grejanje? Šta vam je činiti?

07.02.2020  |  Komentari: 0

Svi želimo niže račune za grejanje, zatvaramo radijatore, gasimo bojlere, štedljivo trošimo drva. A da vas pitamo: Koliko se zapravo i ogrejete tokom te štedenje? Dok oblačite još jedan džemper da bi proveli vreme u prostoriji sve je jasno. Postoji rešenje za topao dom uz niske troškove grejanja – izolacija!

Izolacija zidova i krova

Ova stavka je jako bitna i dolazi na red pre ili kasnije. Sa izolacijom zidova nemate onaj osećaj studeni u svom domu čak i dok su spoljnje temperature daleko ispod nule. 

Izolacija krova i tavanskog prostora je važna da se smanji gubitak toplote koja beži na gore. Zimi to možda nećete primetiti, ali leti će biti osetno prijatnije boraviti u prostoru nego gde ove izolacije nema. 

Ove stavke su. kao što smo rekli, bitne ali se rade planski i potrebno je nekoliko dana toplog suvog vremena da bi se izolacija i fasada postavile a krov skinuo i dodatno izolovao. 

Postoji i vrsta izolacije koju možete i sad da uradite, a čini velike uštede u grejanju i osetno topliji prostor:

Ugradnja PVC stolarije

PVC stolarija je najzastupljenija jer ima najnižu cenu, ne menja se decenijama i pruža odličnu izolaciju vašeg doma.

Ko je imao stare prozore zna koliku razliku čine PVC prozori. Nema nikakvog dotoka hladnog vazduha spolja, nema kondezovanja, a i stakla su mnogo bolje izolovana i ne prenose hladnoću kao kod stare stolarije. Zaboravite onaj izraz „nemoj sedeti tu, hladno je sa prozora“.

Ne kupujte polovne varijante jer ne znate koliko su se PVC prozori habali, loše će dihtovati, a možda su i teže oštećeni, profili su tanji i neće biti jednako efikasni kao nova PVC stolarija sa garancijom. 

Sad uzmete kalkulator i kada uračunate da najmanji prozor košta oko 40 eura, a dvokrilni i preko 100 eura odmah je jasno da će biti teže sve finansirati. U principu možete uštediti ako manjate jedan po jedan prozor, ali raspitajte se i za  neki od povoljnih kredita za unapređenje energetske efikasnosti prostora pa ćete imati niske rate a čitav dom odlično izolovan.

Roletne – napolju može biti i - 30 vama je toplo!

Kao dodatna zaštita od hladnog vazduha PVC stolarija se dodatno ušuška roletnama i svaki gubitak toplote preko prozorskih okvira je sveden na minimum. Svakako da bi trebalo da uložite i u ovaj oblik dodatne izolacije jer će prostor biti osetno topliji i tokom dana, ali definitivno ako ih spustite tokom noćnih niskih temperatura. Jednostavno nemate osećaj da je reč o prozoru, osetićete razliku u temperaturi prostora i to najviše kad je hladno. Ne zaboravite, roletne i PVC prozori jesu tu i kao velika ušteda u troškovima za grejanje ali će pre svega vaš prostor biti prijatni za boravak pa se vodite time pri kupovini. 

 

Znate one reklame gde porodica iz toplog doma posmatra kako napolju veju pahulje? Možete za samo nekoliko sati koliko traje montiranje i vi imati takav prostor! Kroz niže troškove grejanja i novčano će vam se isplatiti PVC stolarija ali ćete podići i kvalitet života jer ćete cele godine imati prijatnu temperaturu u prostoru.

Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv