5 razloga zašto se ne treba kupovati polovna PVC stolarija

03.10.2018  |  Komentari: 0

Opremanje kuće ili stana, pored toga što pruža zadovoljstvo uređenja i unapređenja životnih uslova, veoma je iscrpno i zahtevno. Krečenje zidova, izbor podova, ugradnja vrata i prozora i izbor nameštaja često zahtevaju dugotrajan proces odlučivanja, pa i angažovanja stručnjaka.

 

Prozori i vrata su sastavni element svakog doma, i često se nameće pitanje šta je najbolje rešenje – aluminijum, drvo, polivinil hlorid plastika, ili neki drugi materijal. Uz sve to, kada se u izbor uključe faktori cene, dostupnosti i kvaliteta, odabir je dugotrajan. Kada odlučujete kakvu stolariju stavljate, izbor je sve češće nova ili polovna PVC stolarija, pre svega zbog ekonomskih razloga i mogućih ušteda. Međutim, u pogledu odabira ove vrste plastike, treba voditi računa o više faktora i voditi računa o kvalitetu izabranog rešenja. Navodimo nekoliko bitnih karakteristika po kojima se razlikuju nova i polovna PVC stolarija, odnosno zbog čega treba izbegavati kupovinu polovne stolarije.

 

Polovna PVC stolarija: garancija kvaliteta pod znakom pitanja

 

Izborom između polovne ili nove PVC stolarije gotovo uvek je dilema između odnosa cene i kvaliteta. Nova PVC stolarija proizvodi se širom naše zemlje i sveta, korišćenjem različitih polivinil hlorida, drugih plastičnih i metalnih elemenata, sa različitim stepenima funkcionalnosti i estetskim rešenjima, ali jedno je sigurno – kupujete nešto što jeste znatno skuplje, ali što se prvi put ugrađuje u vaš životni prostor, a ne stolariju koja je već na neki način bila deo nečijeg doma. Polovna PVC stolarija modifikuje se širom sveta – u Kini i Turskoj, a u našu zemlju se mahom uvozi iz ovih i drugih zemalja, dok je Nemačka prepoznatljiva po odličnom kvalitetu.

 

 

 

Za razliku od cena PVC stolarije po m2 koja se odradjuje na osnovu raznih faktora, niža cena polovne stolarije potiče od toga što mogu postojati određena oštećenja, ili samo zbog činjenice da je već korišćena. Takođe, uglavnom garancije se izdaju na više meseci za nov proizvod, dok polovna PVC stolarija uglavnom povlači za sobom nepostojanje garantnog roka, ili u nekim slučajevima daje se garancija za kraći period, što povlači više glavobolja tokom odmicanja vremena. 


Oslabljene funkcionalne karakteristike čine da je polovna PVC stolarija jeftinija

 

 

Polovna PVC stolarija, prema iskustvima mnogih ljudi, na prvi pogled izgleda kao odlično rešenje, čak i estetski se ne mora razlikovati od nove, međutim, isto tako se ubrzo ispostavi da ima loš profil i karakteristike. Nakon nekog vremena, javlja se otežano zatvaranje vrata, i prozora, tačnije slabije dihtovanje. To može da se javi jer su unutrašnji materijali slabijeg kvaliteta od predviđenog, što čini da brzo oslabe, ili su prethodnim korišćenjem već dotrajali. Pored toga, dolazi do otežanom funkcionisanja ručki na prozorima i brava na vratima, a tome su najčešće razlog nekvalitetne gumice, šrafovi i opruge koje se stavljaju, kao i drugi unutrašnji i spoljni elementi.

 

Kvalitet samog rama, odnosno okvira, varira zbog čvrstoće samog polivinil hlorida i vrste aditiva koje se dodaju. Iskustva ljudi potvrđuju da češće dolazi do toga da se polovna PVC stolarija iskrivi i napravi otvore za protok vazduha, nego kada je u pitanju nova. To zahteva naknadne izmene, dodavanje penastih materijala, gipsa i sličnih materijala kako bi se popunile praznine, što je dodatni novčani izdatak. 

 

Polovna PVC stolarija manje je otporna na elementarne nepogode

 

U poređenju sa novim PVC prozorima i vratima, polovna PVC stolarija pokazuje se sve više u primeni kao manje otporna na vodu, vodenu paru, sneg, grad i mraz. Tačnije, javlja se kondenzacija vode u okviru prozora, bilo da su stakla dupla, ili sa više slojeva. Vremenom dolazi do pojave kapljica vode, a zatim se javlja jača kondenzacija. Razlog za to može biti svakako nekvalitetan materijal okvira i stakla, ali i činjenica da je možda staklo zamenjeno, pa stavljeno drugo u prvobitni ram, gde se javlja razmak između delova tokom sklapanja.

 

Ukoliko je nepažljivo spojeno, i samo staklo može biti opasnost za ugradnju i svakodnevni život, jer može doći do pucanja prilikom pojave grada, jakog mraza i drugih nepogoda. Neka istraživanja pokazuju i to da manje kvalitetna PVC stolarija u kontaktu sa sučnanim zrakovima pored toga što gubi svojstva, može emitovati negativne čestice po okruženje. Za sve to, dosadašnja iskustva potvrđuju da je veća verovatnoća javljanja kada se stavi polovna PVC stolarija, nego nova.

 

Dodatne servisne usluge polovna PVC stolarija zahteva učestalije

 

 

Ukoliko je vaš izbor polovna PVC stolarija, morate, kao i za nova PVC vrata i prozore naravno, imati na umu da ćete u nekom trenutku biti u situaciji da zamenite neki deo, zahtevate dodatnu uslugu, ili se konsultujete sa prodavcem oko održavanja. Dodatne servisne usluge i reklamacije ugradnjom polovnih vrata i prozora su otežani, jer najčeće jedno preduzeće je uvoznik, drugi majstor vrši ugradnju i nakon toga svaki kontakt može prestati, što znači da je i održavanje komplikovanije.

 

Možete kupiti polovnu stolariju, a da i ne znate ko je proizvođač, i da nemate dodatne informacije, prospekte i uputstva, a sve to zarad niže cene. U Format Alde dobiNa kraju, može se ispostaviti da je potrebno više popravki i prepravki, kao i dodatnih usluga, kako zbog manje kvalitetnih delova, tako i zbog njihove manje rasprostranjenosti i poznatosti kupcu. Sve to može prvobitnu cenu višestruko mnogo povećati, pa se može ispostaviti da biste uštedeli i vreme i novac da ste kupili novu stolariju.

 

 

Polovna PVC stolarija izaziva rast novčanih izdataka tokom vremena

 

 

Iako na prvi pogled, kada poredite cenu koje ima polovna PVC stolarija u odnosu na novu razlika je velika, i sigurno da ćete imati značajne finansijske uštede u pogledu kupovne cene ako izaberete polovnu. Međutim, odluka zahteva ipak dugoročnije sagledavanje ove tematike, odnosno uključivanje svih mogućih drugih troškova koji se mogu javiti pre, za vreme i nakon postavljanja polovnih vrata i prozora. Prvo, može se zahtevati da organizujete transport, čak da platite i utovar, istovar, skladištenje pre kupovine i slično. Takođe, može biti slučaj da ne možete lično da pogledate, već birate preko interneta, fotografija i nesigurnih stranica, pa na kraju ne dobijete očekivano.

 

Uz sve prethodno navedeno, može se javiti poljuljan kvalitet, nedugotrajna upotreba, pucanje okvira, lom stakla i mnoge druge neželjene situacije koje će iziskivati troškove. U svim tim situacijama plaćate rad dodatnih montažera, stručnjaka za zamenu pojedinih delova, čekate nabavku istih i gubite vreme, nerve i novac. Sumirano, troškovi koji se mogu javiti, nadmašuju cenu nove stolarije i samu ugradnju i održavanje.

 

Dobro razmislite kada donosite odluke koje zahtevaju investiranje veće sume novca. Jedna od tih je upravo ovaj izbor: nova ili polovna PVC stolarija, ili od nekih drugih materijala. Sagledajte sve moguće nedoslednosti koje se mogu javiti i uporedite troškove i koristi na duži vremenski period, pa nakon detaljnog razmišljanja, donesite pravu odluku.

Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv