Da li i vi imate problem sa kondenzacijom

08.06.2015  |  Komentari: 0

Kondenzacija se javlja prilikom izdvajanja viska vode iz vazduha I nanosi nam štetu na zidovima i nameštaju. Pored ove direktne stete kondezacija je jako opasna I za nase zdravlje. Mesta sa viskom vode su jako pogodna za razvitak bakterija, budji, plesni koje stvara nezdravu sredinu u nasem zivotnom prostoru. Vremenom ce vazduh koji udisemo postati zagadjen I stvarace nam zdrastvene probleme.  kondenzacija


Otkud kondezacija u nasem stanu


Sa pojavom novih materijala I napretkom tehnologije u gradjevinarstvu nase domove smo oplemenili I jako poboljsali kvalitet zivota u njima. Energetsku efikasnost domova smo podigli na visok nivo izolacijom zidova spoljnom fasadom I ugradnjom aluminijumske I PVC stolarije. Ostvarili smo san o udobnom I svetlom domu sa velikim I toplim prostorijama uz minimalan utrosak energije. U ovakvim stambenim prostorima I pored uradjene izolacije I dobre stolarije moze doci do kondezacije.

 

Osnovni uzrok stvaranja kondezacije je voda u vazduhu ili vodena para. Kada vode nema u vazduhu nema ni kondezacije, u kupatilu ce se na ogledalu stvoriti kondezacije tek nakon tusiranja I u kolima ako pokisli od kise udjemo u njih. Vazduh u zavisnosti od temperature moze da primi u sebi odredjenu kolicinu vode sto je prikazano na dijagramu.

 

dijagram kondenzacija

 

Vazduh je na odredjenoj temperature zasicen vodenom parom I takvo stanje je stabilno jer je vazduh apsorbovao 60,70,80% vode. Ova stabilnost se poremeti kada su odredjeni delovi prostorije hladniji I na tim mestima se vazduh hladi I ne moze da primi istu kolicinu vode pa dolazi do izdvajanja vode iz vazduha odnosno kondezacije. Kondezacija ce nastati prvo na najhladnijim mestima a to su udaljeni coskovi prostorije ili na staklu prozora. Razlika u temperature vazduha I delova prostorije nazivamo temperature rose I ona iznosi oko 13 c. vlaga nakon kondenzacije


Otkud voda u vazduhu


Voda u vazduhu odnosno vodena para su direkna posledica naseg zivljenja u zatvorenom prostoru. Svakodnevne aktivnostima u stanu ili kuci proizvodimo vodenu paru kuvanjem, pranjem, kupanjem pa I samim disanjem. Voda koju ste sipali u saksiju za cvece I ona zavrsi u vazduhu. Pored ovih osnovnih izvora vode u vazduh koje imamo u svakom domu tu su jos I vodena para koju proizvodi grejanje pa I sami zidovi ako nisu dovoljno suvi.


Zaključak


Problem stvaraju:

 

  • novi materiali koji potpuno ogranicavaju protok vazduha
  • Prezasicen vazduh vodenom parom
  • Razlika temperature u prostoriji

 

PRATITE nas I saznajte:

 

  • Kako izbeci kondezaciju
  • Kondezacija I vas prozor

 

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv