Kondenzacija i Vas prozor

30.06.2015  |  Komentari: 0

Upoznali smo vas sa faktorima koji uticu na stvaranje kondezacije i kako je izbeci. Nasa osnovna delatnost proizvodnja i ugradnja stolarije pa cemo se malo pozabaviti i kondezacijom na prozorima.


Bilo da imate PVC, aluminijumsku ili drvenu stolariju prozori su cesto mesto na kome se javlja kondezacija. U ranijim tekstovima smo vas upoznali sa problemima kondezacije ali nismo pominjali prozore jer je voda u vazduhu osnovni problem zasto se javlja kondezacija. Ovde cemo vam dati osnovne informacije o prozorima.

 

drveni prozor

Stari drveni prozori su se radili obicno sa duplim krilom i jednostrukim staklom. Ti prozori su lose dihtovali a jednostruko staklo je los izolator pa se desava da voda koja udje kroz spoljno krilo kada se prostorija zagreva lako kondezuje na spoljnom staklu. Kod ovih prozora se desava da cak i zaledi spoljno staklo kada su napolju niske temperature. Ovi prozori se vise ne rade i mnoga domacinstva su ih vec zamenila novim prozorima sa termopan staklom. Drveni prozori sa termopan staklom se sada rade po novim standardima. Stok i krilo je od laminiranog drveta i ugradjuju se gume za dihtovanje. Kod ovog prozora kako je drvo odlican izolator na njemu se ne javlja kondezacija. Na termopanu je moguce pojavljuvalje kondeza ali ga je moguce izbeci ugradnjom termopan stakla sa boljim karakteristikama.

staklo

Staklo Dimenzija Koeficijent prolaza toplote Ug (W/m2k)
Jednostruko 4 mm flot 5,8
Dvoslojno

4 mm flot

4 mm flot

2,7
Dvoslojno

4 mm flot

4 mm niskoemisiono

1,4
Troslojno

4 mm flot

4 mm flot

4 mm niskoemisiono

1,0
Troslojno

4 mm niskoemisiono

4 mm flot

4 mm niskoemisiono

0,8Kod aluminijumske stolarije je pored stakla jako bitnan koeficijent provodljivosti profila. Poznato nam je da postoje aluminijumski profile za proizvodnju prozora sa i bez termo prekida. Aluminijum kao material je odlican provodnik pa tako jako dobro provodi hladnocu i toplotu. Profili bez termo mosta nisu pogodni za izradu stolarije ako zahtevamo dobru termo izolaciju. Iz tih razloga aluminijumski profil se pravi iz dva dela koji se spajaju termo mostom. Postoje razlicite dimenzije profila i termo prekida i od toga zavisi toplotna provodljivost alu. profila. Koficijent Uf kod standardnih profila iznosi oko 2,1-2,9W/m2K. Ugradnjom kvalitetnog stakla znatno se pobosljava ukupan koeficijent prozora ali su profile i dalje hladni i na njima je moguca kondezacija vodene pare.

 

termomost za prozore

Pvc prozori imaju najbolje karakteristike toplotne provodljivosti. Pri izradi pasivnih kuca kada je potrebna savrsena termoizolacija jer se one projektuju za zivljenje sa minimalnom unosom energije. Kod PVC profila je koeficijent Ug 1,1-0,8 W/m2K. Ovako dobre karakteristike prakticno onemogucavaju pojavljivanje kondeza na profilima. Na staklu je moguce pojavljivanje kondeza ali ih je moguce izbeci ugradnjom kvalitetnom stakla.

 

Kao sto vidimo na prozorima je moguce poljavljivanje kondezacije ali nisu oni osnovni uzrok. Kada u vazduhu nebi bilo vodene pare i prozori bi bili suvi. Najveci problem je sto novi prozori savrseno dihtuju pa nema protoka vazduha tako da sva vodena para ostaje u vazduhu prostorije. Ta vlaga ce se kondezovati na prozorima jer su oni naj hladniji.

 

Cesto se vlaga javi neposredno posle zamene prozora i pitamo se zasto. Zamenili smo stare prozore koji nisu kondezovali, a sada sa novima imamo kondezaciju. Stari prozori nisu dihtovali i imali smo prirodnu cirkulaciju vazduha. Sa zamenom prozora smo imali jos radova (gletovanje, krecenj..) tako da se povecala koncetracija vodene pare i doslo je do kondezacije. Donekle je i dobro da se kondezacija pojavi na prozoru jer nam je to znak da moramo obratiti paznju na izvore pare u vazduhu. Ugradnjom Pvc prozora sa troslojnim staklom mala je verovatnoca da ce se kondezacija pojaviti na prozoru ali ako je vazduh prezasicen vodenom parom kondezacija ce se pojaviti na nahladnijiem delu prostorije. Sa novom strolarijom moramo se ponasati po pravilima koje smo opisali. Prozori se moraju otvarati i prostorije po potrebi luftirati kako bi prezasicen vazduh zamenili suvim. Da se prozori ne bi stalno otvarali postoje i dodatne komponetne koje se ugradjuju u krilu prozora ili na staklu i omogucavaju nam konstatan protok vazduha i luftiranje prostorije.


prozori i ventilacija

 

Vodena para u vazduhu je osnovni problem zbog koga dolazi do kondezacije. Prozorima je jedina mana sto dobro dihtiju i vazduh ne moze slobodno da cirkulise. Prozor moze da bude uzrok kondezacije ako nije dobro ugradjen ili nije profesionalno uradjen. Takav prozor propusta vodu u prostroriju ta voda isparava i stvara se prezasicen vazduh vodenom parom u prostroiji.

Nadamo se da smo vam savetima pomogli i ukazali na osnovne uzroke nastajanja kondezacije i da li vam upustva za uklanjanje ili smanjenje iste.


PRATITE nas I saznajte:

 

 

  • Trmopan staklo.
  • Sta prozor mora da sadrzi.
  • Roletne za prozore.
  • Reciklirani profile.

 

Dipl.inz.mas.
Aleksic Dejan 

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv