4 moderne zavese koje dizajneri enterijera obožavaju

06.11.2015  |  Komentari: 0

Nakon uređenja Vašeg doma, zavese su te koje bi trebalo da daju završni pečat određenom stilu dekoracije. Njihov izbor trebalo bi da zavisi od dominantnih boja i formi u enterijeru, kao i stepena osvetljenja koji želite da postignete. Duge platnene ili heklane zavese već dugo nisu u modi, ali su zato sve dekoratere osvojili mnogo praktičniji i popularniji tipovi ovog detalja svakog ambijenta.

zavese
Rimske zavese


Rimske zavese, koje prekrivaju čitav prozor i na biraju se pri podizanju i spuštanju, mnogo su više od obične zavese. Njihova glavna prednost sastoji se u tome što mogu dekorisati baš svaku prostoriju u Vašem domu.


Posebno je interesantno što se rimske zavese mogu naručiti u verzijama kombinacije dva platna, tanjeg i debljeg, te se na taj način prilagoditi kako bojama u čitavom enterijeru tako i potrebnom stepenu osvetljenosti prostorije. Među američkim dizajnerima jedne od najpopularnijih, ove zavese uglavnom se biraju za dnevne sobe, trpezarije i kuhinje, a svojim različitim dezenima mogu dodati toplinu prostoru ili ga pak umiriti.


Najtraženiji tip čine rimske zavese u bež ili sivoj boji, za prostorije čiji su zidovi u sličnim nijansama, a nameštaj u braon ili belim tonovima.


Rolo zavese


Zbog svoje neverovatne praktičnosti, rolo zavese najčešći su izbor dizajnera enterijera za moderne prostore strogih linija, poput minimalističkih formi ili skandinavskih stilova.


Kako prekrivaju samo staklo, za njih je najvažnija boja, koja se mahom bira u nekom jačem i upadljivijem tonu. Tako se uz minimalističke crno-bele enterijere odlično slažu narandžaste ili drečavo zelene rolo zavese, dok će se uz hladne boje nordijskih ambijenata najbolje složiti one u žutoj ili crvenoj boji.


Iako su izuzetno popularne u crno-belim šarenim dezenima, dekorateri preporučuju njihovo postavljanje isključivo u prostorijama u kojima pored crne i bele ima i crvenih detalja. Dve boje ne znače nužno da ambijent neće biti šaren, te i šarene rolo zavese treba uklapati isključivo u što svedenije enterijere.

 

Plise zavese


Praktične zato što se mogu pomerati i tako da gornja polovina prozora ostaje nepokrivena, plise zavese dizajneri uglavnom biraju kao rešenje za prostrane trpezarije bež i belih tonova i kuhinje, koje uz njih dobijaju romantičniji i elegantniji izgled.
Idealan predlog je, svakako, bela boja u kombinaciji sa otvorenom gornjom polovinom prozora, koja čitav prostor čini još većim. Dekorateri savetuju dodavanje ovakve zavese čak i u veće kvadrature, jer nije naodmet vizuelno još više proširiti trpezariju, na primer, pošto su velike prostorije ove namene ponovo u modi.


Venecijaneri u kombinaciji sa draperijama


Iako možda nemate takav utisak, venecijaneri uz kraće platnene zavese i dalje su veoma moderni i uglavnom se koriste za dekoraciju dečjih i spavaćih soba.


Jednobojni venecijaneri tu su da spreče ulazak svetlosti, dok draperije dodaju dekorativni momenat. Veoma dobro mogu delovati i u obrnutom slučaju: šareni venecijaneri uz platnene zavese u jednoj boji, ali nikako duže od prozorske daske.
Ovde dizajneri savetuju eksperimentisanje bojama, dok god se ostaje u okvirima pravila kombinacije jedne boje i raznobojnog dezena. Uz ovu varijantu zavese, spavaća soba može delovati elegantno, a dečja dobiti upečatljiv i razigran detalj.

 

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv