Zašto i kako treba da birate potpuno drugačije zavese za jeftino osveženje enterijera

23.09.2016  |  Komentari: 0

Najmanje ulaganje, a najveća promena – upravo je to ono što Vam zavese mogu doneti u Vašem enterijeru, ukoliko Vam je potrebno makar minimalno osveženje i drugačiji detalji.

 

Kako zavese zauzimaju jednu od većih površina u svakoj prostoriji (pored zidova i nameštaja), to one mogu umnogome promeniti svaku prostoriju, pritom praktično rešavajući određene poteškoće, kao što je veličina prostorije.

 

Kako zavese menjaju enterijer

 

rolo zaveseZavese mogu učiniti da se Vaš prostor vizuelno poveća ili smanji, te stoga treba dobro paziti prilikom njihovog postavljanja.
Naime, ukoliko želite da otvorite pogled ka prozoru, a pogotovo ako su Vam prozori normalne veličine i ostavljaju malo prostora do plafona, onda će za vizuelno uvećanje prostorije najbolji izbor biti rolo zavese, koje ujedno ostavljaju i stolariju dostupnu oku.

 

Sa druge strane, tekstilne zavese mogu značajno optički skratiti zidove ako se postave na šipku tik iznad gornje ivice prozora – uvek ih treba stavljati sa početkom tik ispod plafona, i to u varijanti dužine do poda, ako želite da uvećaju prozor.
Isto važi i za male prozore u sobama, dok se male dimenzije prozora u kuhinji koji se nalazi iznad nekog kuhinjskog elementa sakrivaju uz tekstilne ili rolo zavese koje pokrivaju samo prozor.

 

Prvo se odlučite za formu i dimenzije...

 

Već smo pomenuli trikove za uvećanje prostora kada su u pitanju forma i dimenzije za zavese, ali prilikom ove odluke treba da obratite pažnju i na još neke detalje.

 

Naime, rolo zavese se uglavnom bolje slažu uz minimalističke i industrijske enterijere, dok se tekstilne zavese u formi do poda, danas prilično moderne, bolje uklapaju u neke standardne enterijere, poput onih pomalo retro varijanti.

 

Dalje, kada se odlučujete za rolo zavese, vodite računa i želite li krajnji minimalizam, te u tom slučaju birajte rolo zavese koje prekrivaju samo prozorsko staklo, ili se rešavate za utopljavanje prostora, te su onda za Vas rolo zavese koje prekrivaju čitav prozor i koje deluju veoma šik.

 

Zatim za boju zavese...

 

Boja zavese takođe zavisi od nekoliko parametara, a trebalo bi da krenete od dominantne boje u enterijeru, te da zavese birate u istoj ili kontrastnoj varijanti.

 

Za sve one kontrastne enterijere, s druge strane, pravo osveženje mogu predstavljati jednobojne tekstilne ili rolo zavese u nekoj neobičnoj boji, poput žute, tamno ružičaste, mint-zelene ili marinsko plave.

 

Ako Vam je potrebna dinamika u enterijeru, predlog je da se okrenete dezenima. Trenutno se kao veoma trendi izdvajaju zavese sa uspravnim mornarskim prugama, koje dodatno izdužuju prostor, zatim one sa retro šarama , poput ruža ili ptica, kao i zavese na tufne i one sa kariranim nad-zavesama.

 

Opcija je bezbroj, a vi vidite šta će Vam se najbolje uklopiti u prostoriju tako što ćete je fotografisati, pa fotografiji dodavati zavese u raznim bojama.

 

...i detalje koji će upotpuniti estetiku

 

Detalji za zavese danas su takođe posebni i mogu podjednako uticati na enterijer.

 

Tako se, primera radi, uz mornarske plavo-bele zavese na pruge mogu birati držači u vidu zlatnog lanca koji se kopča sidrom, ili jednobojne zavese možete osvežiti zlatnim alkama i zlatnom šipkom.

 

Istovremeno, zavese možete sklanjati, pored klasičnih varijanti, i ukoso, u čemu će Vam pomoći čičak trake u istom ili potpuno drugačijem dezenu/boji, zatim kopčanje sa stilskim dugmadima ili čak lančići od bisera, veoma popularan dodatak za zavese, pogotovo u spavaćim ili dnevnim sobama.

 

Veliki izbor dezena za rolo zavese možete pogledati OVDE, a za sve dodatne informacije budite slobodni da nas pozovete na (011) 35 12 075.

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv