Zavese za male prozore koje će Vas oduševiti

12.10.2015  |  Komentari: 0

Zavese za male prozore nije tako lako uklopiti u enterijer kao što na prvi pogled možda izgleda, zato što se prozori manjih veličina uglavnom nalaze u kuhinjama ili kupatilima kojima se retko posvećuje posebna pažnja prilikom dekorisanja enterijera. Pre svega, zavese za male prozore trebalo bi da povežu sve boje u jednoj prostoriji ili da umire njeno šarenilo, a u zavisnosti od osvetljenosti ili privatnosti koju želite da postignete.

 

Rolo zavese za male prozore

 

Prozori malih dimenzija obično se nalaze u manjim prostorijama, poput pomenutih kupatila, kuhinje ili pak radne sobe ili radnog kutka. Zato se kao zavese za male prozore najpre preporučuju rolo zavese koje prekrivaju samo staklo, jer ostavljaju stolariju i eventualnu prozorsku dasku dostupne oku, te samim tim i vizuelno povećavaju prostor.

rolo zavese


Ako Vam je cilj da zaštitite svoje kupatilo od neželjenih pogleda, zavese za male prozore obavezno moraju biti tamnije teksture ili makar većih šara u zagasitijim bojama, koje lako možete povezati sa makar jednim jednobojnim elementom, poput korpe za veš ili držača za sapun. To će ujedno napraviti i dva upadljiva detalja u kupatilu, što je za ovu prostoriju sasvim dovoljno.


Sa druge strane, kuhinja i radna soba zahtevaju više svetlosti, te su zavese za male prozore u vedrijim dezenima i svetlijim bojama mnogo bolji izbor. Možete se odlučiti za pastelne nijanse, trenutno veoma popularne, koje se takođe odlično uklapaju u sve enterijerske stilove.

 

Venecijaneri kao rešenje

venecijaneri

Kako biste rešili zavese za male prozore u svom domu, dobar izbor su i venecijaneri, posebno za radni prostor, jer se oni najlakše mogu prilagođavati trenutnim potrebama. Isto važi i za kuhinju, u kojoj lepo izgledaju jednobojni venecijaneri u nijansi detalja u ovoj prostoriji – na primer, crvenoj, u skladu sa kariranim krpama i crvenom sušilicom za posuđe.


Zavese za male prozore u kupatilu takođe mogu rešiti venecijaneri, s tim što se ovde možete odlučiti i za svetlije boje, jer oni savršeno štite od neželjenih pogleda, a opet propuštaju dovoljno dnevne svetlosti. Tu bela boja može biti praktična odluka, u skladu sa bojom zidova i/ili pločica, pogotovo ako izdajete stan ili želite da stalno menjate akcentovane detalje u ovoj prostoriji, ne vezujući se za jednu nijansu.

 

Rimske i platnene zavese

 

Rimske i platnene zavese za male prozore nisu u tolikoj meri preporučljive kao prethodne dve vrste, izuzev u slučajevima kada prostorija nije zaista male kvadrature. Kako obično pokrivaju stolariju, one mogu vizuelno dodatno smanjiti prostor, te ih treba izbegavati u manjim prostorima. Ipak, čak i ukoliko imate dovoljno mesta, zavese za male prozore ne bi trebalo da prelaze prozorsku dasku, odnosno da budu dužine ispod prozora.


Ove dve vrste nisu posebno praktične za kupatila u kojima je vlaga neizbežna, ali zato mogu veoma lepo izgledati u kuhinji ili radnoj sobi. U tim slučajevima, ovakve zavese za male prozore treba birati u boji istoj zidu, kako bi se slile u jednu celinu sa enterijerom i vizuelno ga proširile. Ako Vam se ova ideja čini jednoličnom – u zavisnosti od ostatka elemenata u Vašoj prostoriji – možete birati one rimske ili platnene zavese za male prozore čija je osnova u boji zida, sa nekim diskretnijim šarama.

 

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv