Kako da pripremite svoj dom za prve pahulje

16.10.2015  |  Komentari: 0

Da li ste pripremili svoj dom za prvi sneg? Evo šta obavezno treba da uradite pre nego što počne zima, kako biste uživali u toploti i komforu svog prostora. Krenite lagano, korak po korak, i brzo ćete završiti sve manje i veće poslove.


Dimnjak. Pre zime, dimnjak mora biti očišćen kako se dim ne bi skupljao u kući. Proverite i da se neka ptica nije tu ugnezdila, jer ovo može stvoriti veće komplikacije.

krov


Krov. Svi koji žive u potkrovlju zgrada ili kućama sigurno dobro znaju kako i manja oštećenja krova mogu napraviti velike probleme sa prokišnjavanjem, te je važno na vreme proveriti da li je sa krovom sve u redu, dodati crep ako negde fali i sasvim sigurni i obezbeđeni čekati zimu.


Prozori i vrata. Bilo da živite u stanu ili kući, ako prozori i vrata ne dihtuju kako treba, na grejanje možete potrošiti gotovo astronomske sume. Tome u prilog ide i činjenica da se prostor nikada ne može do kraja zagrejati, kao i mogućnost stvaranja vlage, a zatim i buđi na zidovima. Možete nabaviti izolacione trake za prozore i vrata, kako biste sprečili prolazak hladnog vazduha.


Stolarija. Naizgled nevažna oštećenja stolarije mogu postati veliki problem u hladnim danima, te je izuzetno važno zakrpiti sve rupe i prefarbati stolariju kako biste se osigurali od ovakvih poteškoća. To, naravno, važi za drvenu stolariju, jer PVC dobro štiti i ne oštećuje se tokom vremena.

pvc stolarija
Oprema za sneg. Opet, bez obzira na to živite li u kući ili stanu, morate imati lopatu za čišćenje snega jer ste u obavezi da ga čistite u svakom slučaju. Nabavite novu lopatu ako stara ima oštećenja, spada sa držača i slično, jer se možete povrediti ako rukujete neproverenim alatom. Sada su lopate i jeftinije. Takođe, na vreme nabavite i zalihe sredstava za topljenje leda, pogotovo ako živite u kući ili potkrovlju, kako biste prve pahulje dočekali potpuno spremni.


Kontrola peći. Svi koji se greju na struju, odnosno TA ili druge vrste peći, trebalo bi što ranije da pozovu majstora da izvrši godišnju kontrolu. Nemojte čekati da Vas hladno vreme iznenadi, te se smrzavati u svom domu, ako se ispostavi da peći ne rade kako treba – jedna kontrola nije skupa, a Vi ćete biti sigurni. Sem toga, i manji kvarovi mogu izazvati kuršluse, te budite posebno oprezni.


Klima. Ako se dogrevate na klimu ili je koristite u prelaznom periodu, morate je očistiti, pogotovo pre dolaska zime i zbog njenog čestog rada tokom leta. Kako klima uređaji nisu baš jeftini, čišćenje ih čini dugotrajni, a sprejeve za odstranjivanje prašine, gljivica i drugih mikroorganizama možete naći u svim većim radnjama.


Cevi. Svi manji kvarovi cevi mogu uzrokovati i veće probleme, te nemojte odlagati popravke ako za njima ima potrebe. Sada je pravi trenutak, jer kada padne sneg, može doći do pucanja i smrzavanja, te ćete morati da adaptirate prostor i potrošite mnogo više nego što je cena jednog dolaska vodoinstalatera.


Aparat za gašenje požara. Ako živite u kući, proverite da li aparat za gašenje požara radi kako treba i da li je napunjen, kako biste bezbrižno uživali u hladnim zimskim danima.

 

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv