PVC prozori i vrata

04.12.2015  |  Komentari: 0

Ukoliko zidate nov dom ili renovirate postojeći i u dilemi ste oko stolarije, PVC je sigurno izbor sa kojim nema mnogo mogućnosti za greške. Modernog je izgleda, prilagodljivih boja i oblika i svakako pruža odličan odnos izmedju kvaliteta i cene. PVC stolarija je nešto skuplja od prosečne drvene stolarije, a nešto je jeftinija od ALU profila. PVC je moderan sintetički materijal i trenutno se nalazi na trećem mestu od ukupne proizvodnje plastike. Njegova proizvodnja se svakodnevno povećava i usavršava što samo govori o kvalitetu i zadovoljnim korisnicima.
pvc prozori
ZAŠTO BAŠ PVC

PVC je materijal koji vam garantuje dugovečnost, i do nekoliko decenija je procenjen vek trajanja ovih prozora ili vrata. S obzirom na to da je ovaj materijal otporan na koroziju, rdju, vlagu, mehaničke udare i abrazivna sredstva, sigurno je da dugi niz godina neće promeniti svoj oblik i estetski izgled. PVC je vatrootporan materijal, odnosno materijal koji prestaje sa gorenjem čim se ukloni izvor vatre.


Ukoliko vaše stare i dotrajale prozore i vrata, koji ne dihtuju dobro, zamenite PVC-om, razlika u prostoriji će uglavnom odmah biti osetna. S obzirom da je koeficijent nepropusnosti na visokom nivou za PVC stolariju, računi za grejanje, odnosno hladjenje vašeg doma će se osetno smanjiti odmah nakon ugradnje. Samo održavanje PVC stolarije ne zahteva veliki trud, potrebno je periodično, mlakom vodom, mekom krpom i običnom sapunicom prebrisati sve delove. S obzirom da PVC materijal spada u termoplastične, odnosno da ga je moguće više puta topiti i oblikovati, a bez promene njegovih pozitivnih svojstava, pružaju se velike mogućnosti za biranje oblika, veličina, manjih prozora u okviru jednog većeg... a postoji mogućnost i odabira čitavog spektra različitih boja, ali to značajno može uticati na cenu.

KAKO IZABRATI PVC PROZOR
pvc prozori i vrata
Izuzetno je važno obratiti pažnju na prostor za koji se bira ugradnja PVC stolarije. Nakon što se izabere proizvodjač neophodno je odlučiti se za broj komora profila. Komora je vazdušni prostor koji služi kao termoizolator i nalazi se unutar profila. Četvorokomorni profil, na primer ima tri pregradna zida unutar profila, odnosno ima 4 vazdušne komore. Što je veći broj vazdušnih komora i vaš prozor će biti bolji termoizolator. Za prostorije koje se manje koriste i u kojima se manje boravi koriste se PVC prozori sa manje komora, ali u savremenom svetu taj broj nije manji od 3. Za stambene prostorije bira se stolarija sa više komora, ukoliko postoji mogućnost najbolji su profili sa 6 komora jer imaju najbolja termoizolaciona svojstva, mada i petokomorni profili mogu biti izuzetni termoizolatori i razlika je gotovo neznatna.
Iako broj komora dosta govori o termoizolacionim svojstvima to ne bi trebalo da bude primarno prilikom odlučivanja. Sama termopropustljivost zavisi i od drugog niza faktora, kao što su vrsta stakla, debljina komore, debljina zidova i sl. Neophodno je obratiti pažnju i na debljinu celog profila ali i gledati sertifikat o toplotnoj izolaciji koji bi trebalo da postoji za svaku vrstu PVC prozora.

PVC VRATA

Veoma je važno obratiti pažnju na dimenziju otvora, kao i na to da li se vrata planiraju za kuću ili stan, odnosno zgradu. Veličina otvora je važna zato što pojedini proizvodjači smatraju da je ALU stolarija bolje i čvršće rešenje od PVC-a. Ipak, ukoliko su u pitanju obična vrata, balkonska, sobna i sl. PVC je bolje rešenje zbog boljih termoizolacionih svojstava. Danas postoje različiti modeli sigurnosnih PVC vrata. PVC je dugotrajno rešenje, koje ne zahteva obavezu farbanja i gitovanja vrata i koje se lako može uklopiti u stil vašeg doma. Sva vrata su dostupna u standardnoj beloj boji, ali i u mahagoni, orah, zlatni hrast i drugim bojama. Moguće je izgled vrata prilagoditi vašim željama i dizajnu vašeg doma. 

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv