Razlike između ALU i PVC stolarije

09.06.2016  |  Komentari: 0

Sve veći broj različitih vrsta stolarije osvaja i naša tržište, a kako se među njima izdvajaju ALU i PVC stolarija kao posebno tražene, dobro je znati njihove razlike kako biste se odlučili koja je od njih najbolje rešenje za Vaš prostor, bio on poslovni ili životni.

alu stolarija i pvc stolarija
Naravno, već na prvi pogled i prilikom prvog informisanja o ovim vidovima stolarije lako se možete uveriti da su i jedna i druga vrsta odlični izolatori, a jedino ih razlikuju kako materijali od kojih su pravljene, tako i njihove namene, odnosno preporučljivost za jedan ili drugi vid prostora.


Karakteristike ALU stolarije


ALU stolarija se, kako joj i sam naziv kaže, pravi od aluminijuma. Iako je PVC stolarija traženiji vid stolarije od aluminijumske, ALU stolarija pruža podjednako dobru izolaciju, premda je veoma je tanka i naizgled neupadljiva. ALU je veoma postojan i stabilan izolator, otporan na sve spoljašnje uticaje.


Ova vrsta stolarije posebno se upotrebljava na svim objektima, bili oni zgrade ili kuće ili poslovni prostori, na kojima dominira staklo. Upravo zbog svog uparivanja sa staklom, ALU stolarija je i estetki veoma pogodna stolarijska vrsta, jer se veoma lako uklapa u sve enterijere. Smatra se i da ona pruža dozu elegancije kako eksterijeru, tako i enterijeru.


PVC stolarija


Definitivno najtraženija kako u svetu tako i na našim prostorima, može se reći da je PVC stolarija svoju popularnost dobila sa značajnim razlogom. Naime, PVC stolarija se pravi od recikliranih PVC materijala, koji su veoma prilagodljivi svakom otvoru za prozore i terasna vrata bez obzira na njegove dimenzije, te je veoma važno znati i to da je upravo zbog ovakvog materijala PVC stolarija najbolji izolator i zato što odlično dihtuje i ne propušta spoljašnju temperaturu vazduha.


Takođe, PVC stolarija je savršen zaštitnik i od buke, ali i vlage, i svih temperaturnih razlika u odnosu na unutrašnji prostor, koje se mogu načiniti tokom najhladnijih i najtoplijih dana u godini. Na ovaj način, PVC stolarija održava optimalnu temperaturu unutar svakog prostora.


Istovremeno, PVC stolarija je i dugotrajna, i može da služi i do više od pola veka bez oštećenja. Podjednako otporna na sve uticaje spolja, ona ujedno ne zahteva ni posebno održavanje, poput drvene stolarije, te se smatra i svojevrsnim načinom uštede novca, kako za račune zbog dobre izolacije, tako i za godišnje održavanje koje zahtevaju drugi vidovi stolarije.


Kada birati ALU, a kada PVC stolariju


Iako se i ALU i PVC stolarija pokazuju kao odlični izolatori, te među njima u ovom smislu nema razlike, ipak se savetuje njihov izbor i prema nameni objekta. Tako dekorateri radije predlažu da PVC stolarija ukrasi domove, odnosno kuće i stanove za život, jer deluje manje hladno i značajno može – kako bukvalno tako i vizuelno – utopliti prostor. Ovo poslednje posebno važi ukoliko se PVC stolarija izabere sa folijom u nekoj od boja drveta.


Sa druge strane, za razliku od PVC stolarije, ALU se najčešće bira za objekte na kojima dominira staklo, kakvi su poslovni prostori, odnosno zgrade firme, ali i oni prostori u kojima je staklo podjednako važno, kakvi su izlozi radnji, restorana, salona i slično.

 

Za još korisnih saveta o stolariji pratite našu fejsbuk stranicu. Dodatne informacije o uslugama i cenama možete dobiti na stranici Kontakt.

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv