Sve što treba da znate o PVC stolariji

11.12.2015  |  Komentari: 0

PVC je skraćenica za polivinilhlodrid i predstavlja moderan, veštački, termoplastični materijal. Dobija se kao kombinacija 43 posto nafte i 57 posto sirovine soli. Posle proizvodnog procesa nastaje u obliku praha. Izraz termoplastičan podrazumeva da može biti rastopljen više puta. Na taj način ovaj materijal prelazi iz čvrstog u tečno stanje na određenoj temperaturi. Hladjenjem ponovo dobija čvrstinu. Zahvaljujući ovoj osobini može se lako oblikovati, menjati i prilagodjavati različitim potrebama i željama.

pvc stolarija
Valdo Seamon se smatra izumiteljem PVC. On ga je otkrio 1926. godine radeći u fabrici guma gde je istraživao vezivanje gume za metal. PVC je prema ovoj priči bilo slučajno otkriće ali jedno od značajnijih u budućem periodu.

 

Zašto baš PVC u građevinarstvu?

 

PVC je najviše zastupljen u gradjevinarstvu, čak 85 procenata proizvedenog PVC koristi se baš u ovoj oblasti. Jedan od najverovatnijih razloga za to je svakako njegova dugovečnost, koja se procenjuje i na nakoliko decenija, a potencijal korišćenja i do 100 godina. PVC je materijal koji je otporan na koroziju, rdju, vlagu, mehaničke udarce, abrazivna sredstva i zbog toga je našao veliku primenu u savremenom svetu. Koristi se pored proizvodnje prozora i vrata kao jedna od najpoznatijih primena, i za proizvodnju cevi, kućne elektronike, reklamnih elemenata i drugih elemenata vezanih za gradjevinsku stolariju. Takodje, PVC spada u materijale otporne na vatru, odnosno teško je zapaljiv. Čim se ukloni izvor vatre PVC prestaje sa gorenjem. Odličan odnos kvalitet/cena je PVC svrstao u jednu od najzastupljenijih sirovina.

 

Ekološka svest

 

Sve je više onih koji razmišljaju o ekologiji, svetu koji nas okružuje i kako ga sačuvati. Ono što je važno za PVC je da PVC zahteva mali utrošak energije koja je neophodna tokom proizvodnog procesa što ga na neki način čini ekološkim. Iako je plastici neophodno mnogo vremena da bi se razgradila u prirodi, PVC materijal se zbog svoje termoplastičnosti može reciklirati i ponovo koristiti. Nafta i kuhinjska so u PVC-u se hemijskim putem mogu opet raščlanjivati da bi se dobili „sveži“ proizvodi od PVC-a,a koji ne gube ništa od svojih pozitivnih svojstava.

 

R, U i G koeficijenti kod PVC-a

 

R koeficijent predstavlja otpornost materijala na gubitak toplote. Izolaciona svojstva materijala su bolja što je ovaj koeficijent viši.


U koeficijent se koristi za odredjivanje odnosa toplotne energije koji prolazi kroz prozor, i za razliku od R koeficijenta, U koeficijent bi trebalo da bude što niži. S obzirom na to je prozorima jedna od osnovnih namena da propuštaju svetlost, R koeficijent nije dovoljno precizan pokazatelj izolacionog kapaciteta. Zbog toga je neophodan U koeficijent koji precizira stepen toplotne energije koja se prenosi kroz prozor.


G koeficijent je solarni toplotni koeficijent i označava količini toplote u prostoriji dobijenu od sunca. On zavisi od jačine sunčevog zračenja i od propustljivosti stakla. Izražava se u procentima i trebalo bi da bude što veći.

 

PVC stolarija i ušteda energije

 

Prozori i vrata koji ne dihtuju dobro propuštaju više vazduha nego što je to predvidjeno. Na taj način prostorije se zimi brže hlade a leti brže greju. Ono što je karakteristično za PVC stolariju je da imaju veliki koeficijent nepropustljivosti, što im daje prednost u odnosu na druge vrste stolarije. Na ovaj način značajno se mogu smanjiti računi za grejanje, odnosno hladjenje doma. Sam koeficijent uštede zavisi od toga šta se izabere, da li pretokomorni ili šestokomorni profili ali i vrsta stakla koje će se postaviti. Bez obzira da li renovirate vaš dom ili ga tek gradite, PVC stolarija je moderan, kvalitetan, pristupačan i na dugi niz godina isplativ izbor. 

 

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv