Uradi sam – genijalni trikovi: kako da najbolje postavite zavese

27.07.2016  |  Komentari: 0

Zavese su element prostora koji u većini slučajeva dolazi tek na kraju prilikom uređenja prostora. One se uglavnom uklapaju uz ostale detalje, boje i vrstu predmeta u prostoriji.

 

Međutim, često se zaboravlja da zavese itekako mogu u potpunosti promeniti svaki enterijer, posebno tamo gde ima potrebe da isti bude vizuelno veći, da zidovi budu viši, da se optički promeni veličina prozora...

zavese

Takođe, i detalji za zavese često su skupi, te se neretko odustaje od njihovog postavljanja kako bi se uštedelo. Greška!

 

Zašto?

 

Zato što baš sve možete sami!

 

Zavese za male prostore

 

Prostorije manjih dimenzija trebalo bi vizuelno uvećati makar do određene veličine, a u tome Vam umnogome mogu pomoći zavese.

 

Jedna opcija jeste da birate rolo zavese umesto klasičnih platnenih, kako biste otvorili pogled ka prozoru i kako Vam prostor ne bi delovao skraćeno. U tu svrhu, rolo zavese mogu poslužiti i kao roletne, te ćete njima „ubiti dve muve jednim udarcem“. Predlog je i da birate pastelne ili što neutralnije boje, koje takođe vizuleno otvaraju i šire prostor.

 

Ako ipak ne želite da odustanete od toga da Vaše prozore ukrase tekstilne zavese, onda je predlog da šipku za njih postavljate tik ispod plafona, nikako iznad gornje ivice prozora.

 

Na ovaj drugi način, zid ćete vizuelno skratiti i prepoloviti, a to Vam u ovom slučaju nikako nije potrebno, umesto toga, najbolje bi bilo da platnene zavese dosežu do poda, da vise sa obe strane prozora sa šipke do samog kraja zida iznad gornje ivice prozora, posebno u okolnostima kada se prozor nalazi na sred zida.

 

Zavese za male prozore

 

Čest detalj kuhinja, mali prozori se mogu rešiti uz zavese na nekoliko načina.

 

Prvi od njih, u slučaju da je mali prozor iznad ili u blizini sudopere, radne površine i slično, jeste da birate tekstilne zavese koje se nabiraju bez krugova na samoj gornjoj ivici prozora, dok bi Vaš drugi izbor mogle biti rolo zavese.

 

Ako se mali prozor pak nalazi u dnevnoj sobi ili hodniku, onda ćete ga veoma lako rešiti tako što ćete ispred njega postaviti komodu, a ispod njega ogledalo, dok će ga vizuelno uvećati zavese sa obe strane koje sežu do poda na šipki koja se nalazi tik iznad gornje ivice prozora.

 

Kako da napravite jeftine šipke i držače za zavese

 

Ako ste dovoljno vešti da sami sašijete zavese ili ste ovaj posao prepustili nekom stručnom, onda će takođe veoma jeftino biti i da sami napravite šipke. To možete veoma lako učiniti ako izaberete najobičnije PVC šipke koje ćete isprskati sprejom u željenoj boji, te nećete morati da investirate u mesing ili kovano gvožđe, na primer.

 

Istovremeno, zavese mogu biti upravo u onom obliku u kom želite ako na njihovu donju stranu postavite nevidljiv „teg“ koji će ih držati u željenoj formi. I ovo možete veoma lako sprovesti u delo, i to ako novčiće zalepljene za spajalicu prčvrstite za donju ivicu zavese tako što ćete je minimalno presaviti i napraviti nov „porub“. Tako se zavese neće pomerati u svim pravcima već postati stabilan ukras prostora. 

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv