Ispitivanje PVC prozora - Atest

13.01.2016  |  Komentari: 0

Prilikom kupovine PVC prozora mora se voditi racuna i o kvalitetu stolarije koju ugradjujemo u objekat. Ovo je jako bitno jer cemo narednih 10-20 godina ziveti sa njom.


Stolarija mora da zadovolji prvo zdravstvene uslove bitno je da materijal od koga se rade profili ne sadrzi olovo koje se do pre desetak godina ubacivalo kao punioc u masu za proizvodnju profila. Olovo je izbaceno iz upotrebe jer je utvrdjeno da je stetno po zdravlje i prozori koji su sadrzali olovo su na zapadu zamenjeni novom PVC stolarijom. Stara polovna stolarija se i kod nas prodavala po povoljnim cenama tako da su mnogi i neznajuci kupili povoljno staru stolariju ali im niko nije naglasio zasto je zamenjena. Necete pogresiti ako izaberete prozore od profila renomiranih proizvodjaca koji garantuju sastav svojih profila i za to imaju dokaz relevantne insitucije -  ATEST.

pvc prozori profili

Pored sastava profila prozor mora da poseduje i funkcionalne osobine, a to su izolcija, sigurnost, stabilnost i postojanost .

Pod pojmom izolacije podrazumevamo:

 

 

  • propustanje vazduha
  • vode
  • termoizolaciju
  • buku


PVC stolarija koju postavljamo u nas dom mora spreciti ulazak vode to joj je i bitna funkcija. PVC prozor je i konstruisan tako da voda moze doci samo u zonu stoka i da preko kondez otvora izadje napolje. Ovo proizvodjaci prozora ako rade prema uputstvu u vecini slucajeva i obezbede problem nastaje prilikom lose uradjene montaze tako da voda ulazi pored prozora. Kondezi se buse na tacno propisanom mestu unutar stoka de voda ulazi i sa spoljne strane kako bi mogla ta voda i da izadje napolje. Treba voditi racuna da se ti otvori odrzavaju cisti i da spoljni otvori ne budu prekriveni limom, a to se desava tako da voda ne moze izaci napolje.

pvc prozori i izolacija

Propustanje vazduha je veoma zanimljiva tema koja donosi kod kupaca velike nedoumice. Prozor mora da propusta vazduh ali kontrolisano. Ovo je jako bitno, a o tome smo pisali u problemu sa kondezacijom. To ne znaci da prozor duva na sve strane zbog lose uradjenih dimenzija ili ugradjenog okova vec vazduh treba da prolazi na onim mestima koja smo predvideli. Na prozoru se buse otvori za dekompresiju koji obezbedjuju minimalan protok vazduha koji je i propisan zakonom o izgradnji. Ako je potreban veci protok vazduha postoje dodatne komponente koje se u gradjuju za kontrolisan prolazak vazduha.

Termo izolacija ili energetska efikasnost je ono sto PVC prozor cini najboljim izborom. Energija koja se trosi za zagrevanje ili hladjenje prostora u kome zivimo treba cuvati i zadrzati je. Necemo govoriti o izolaciji zidova u prostoriji jer nam to nije tema vec samo o prozorima na kojima gubimo znacajan deo energije oko 40 % . Sam PVC profil ima dobru izolaconu moc ali tu je bitno i staklo koje se ugradjue. Staklo je termopan koji moze biti dvoslojno ili troslojno staklo cini 80% povrsine na prozoru tako da mora biti kvalitetno radi bolje izolacije.

 

Energetska efikasnost se meri u W/m2K formula za odredjivanje toplotne izolacije prozora je :

 

pvc prozori - formula za energetsku efikasnost

Gde je u formuli :

UW - koeficijent toplotne izolacije prozora
Ug - koeficijent provodljivosti stakopaketa
Uf - koeficijent provodljivosti profila (stok i krilo )
Ψg - linearni koeficijent provodljivosti lajsne
Ig - ukupna duzina lajsne
Ag - ukupna kvadratura staklopaketa
Af - kvadratura profila (stok i krilo)
UW - se izracunava po formuli
Ug - daje proizvodjac stakla
Uf - daje proizvodjac profila

 

Koeficijent toplotne izolacije PVC prozora


Ono sto nas interesuje prilikom izbora przora je UW - koeficijent toplotne izolacije prozora prema kome se odradjuje energetska efikasnost objekta i kolicina energije koja je potrebna za zagrevanje objekta. Uf - koeficijent provodljivosti profila (stok i krilo) je podatak koji nam daje proizvodjac profila i koji mora biti sertifikovan od strane labaratorije podatak o broju komora 5,6…9 ne govori nista ako njegova energetske osobine nisu i dokazane ispitivanjem. Na koeficijent Uf uticu brojni faktori debljina profila, raspored komora u poprecnom preseku, debljina zidova porofila, celicno ojacanje. Kod nas ispitivanja se vrse u IMS institutu za ispitivanje materijala u Beogradu. Zakonom o energetskoj efikasnosti prozor ne sme da prelazi 1.4W/m2K koeficijent Uw od < 0.8 W/m2K koji je potreban za “PASIVNE KUCE” kod kojih se unos energije posebno projektuje, a ne sme imati gubitake energije.

pvc prozori atest

Izolacija od buke takodje u velikoj meri zavisi od stakla ugradjenom u prozor. PVC prozor sa dvostrukim termopan staklom 4/16/4 smanjuje nivo buke do 32dB. Za objekte koji su na mestima sa povecanom bukom bolju zvucnu izolaciju je moguce postici kombinacijom razlicitih debljina stakala.

Stabilnost prozora se dobija postavljanjem propisanog celicnog ojacanja koje mora biti povrsinski zasticeno. Povrsinska zastita je obicno cink koji obezbedjuje dugotrajnost ojacanja. Debljina ojacanja i oblik se odredjuje prema preporuci proizvodjaca i dimenziji prozora. Za pozicije koje su vecih dimenzija posebno treba obratiti paznju u tim slucajevima se radi staticki proracun i ojacanje se stavlja prema potrebnom momentu inercije. Kod statickog proracuna treba uzeti u obzir spratnost objekta i udare vetra prema tome se odredjuje celik u profilima a moguce je predvideti i dodatni profil sa ojacanjem za obezbedjenje stabilnosti. Poetoje i programi za proizvodjace kojim je tacno odredjeno koje ce se ojacanje staviti.

Postojanost profila kod renomiranih proizvodjaca se ne dovodi u pitanje jer uz profile dobijate i potreban serifikat koji se dobija atestiranjem proizvedenih profila kao i atestiranom proizvodnjom koja se potkrepljuje ISO standardom. ISO stadard regulise sve etape proizvodnje od ulaza sirovina do dobijanja krajnjeg proizvoda. Tako dobijeni profili se periodicno kontrolisu i mozemo biti sigurni da smo dobili ono sto smo i platli.

 

Trend i obaveza na zapadu je da se za izradu profila upotrabljava reciklirani materijal koji obezbedjuje ocuvanje zivotne sredine. PVC profili se izrađuju od polivinil hlorida u koga se ubacuju razni adetivi kako bi dodatno poboljšali njihova svojstva; belinu, glatkoću površine, bolju otpornost na UV zrake, elastičnost, udarnu čvrstoću... Samom reciklazom polivinil hlorid ne gubi svoja svojstva i moguce ga je ponovo upotrebiti jedino je potrebno ponovno dodavanje aditiva.

 

Upotraba recikliranog materijala je i obaveza sto ne znaci da je profil izgubio na kvalitetu ili da nas je proizvodjac obmanuo. Proizvodnja profila gde je deo recikliran a vidljivi deo od belog PVC dodatno poskupljuje proizvodnju ali vlade zapadnih zemalja subvecionisu recikalzu. Budite sigurni da su reciklirani profili dosli iz zapadnih zemalja kao sto su svi Turski profili kompletno beli.

Nase preporuke su da radite sa firmama koje su se dokazale visegodisnjim poslovanjem. Cena takvih prozora mora biti skuplja ali cete biti sigurni da ste dobili prozor od kvalitetnih profila. Birajte prozore od recikliranih profila zapadnih prozvodjaca koji se hvale “GREENLINE” sertifikatom kao dokazom kvaliteta. Na internetu mozete pronaci i proveriti sve cinjenice profila koje vam prodavci prezentuju. Prozori moraju imati trazenu i dokazanu termoizolaciju a ne 5, 6 ili 10 komora. Postoje i druge sastavne komponete prozora kao sto je sigurnost ili montaza koju cemo obraditi posebnim tekstom.

 

Format alde

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :
poziv